Stoletnica prve smučarske tekme v Planici

Ta konec tedna mineva 100 let od prve smučarske tekme v dolini pod Poncami. Ta pa ni bila skakalska, ampak tekaška. 26. februarja leta 1922 se tam namreč niso merili letalci, kot se dandanes, ampak so na 2. smučarski tekmi za prvenstvo Jugoslavije v Planici tekmovali smučarski tekači.

Med sedmerico žensk je bila najboljša 21-letna Talka Šepetavec. In odličje, ki ga je takrat prejela za prvo mesto, je od danes del bogate zbirke Muzeja Planica.

Tekači so se merili na desetkilometrski trasi, speljani izpod Jalovca, prek Tamarja, pod Ponco, Ciprnik do Rateč. Njen vnuk je odličje ob obletnici podaril muzeju v Planici.

Na prvi tekmi je tekmovalo sedem žensk. Foto: TV Slovenija
Na prvi tekmi je tekmovalo sedem žensk. Foto: TV Slovenija

"Ko sem bil jaz še otrok, mi je velikokrat pokazala to odličje, ki ji je bilo zelo pri srcu," je srebrno broško v obliki smučke opisal Mirt Martelanc. "Vedno mi je povedala, da so šli z vlakom iz Ljubljane do Rateč, tekma pa je potekala ves dan."

"Njena želja je bila, da ta broška enkrat pride v Planico. Enako željo je imel tudi moj oče, ker pa je danes ravno 100 let od tega tekmovanja, sem jima s tem izpolnil njuno željo" še dodaja Martelanc.

Z njim se strinja tudi vodja Nordijskega centra Planica Jelko Gros, ki poudarja, da gre za neprecenljiv eksponat. "Vedno je človek vesel, ko se najde košček zgodovine, sploh pa če je tako pomemben košček, kot nagrada prve zmagovalke tekme v Planici. In to ravno ob stoti obletnici. To je za vsak muzej, kot da bi zadel na loteriji."

To je nedvomno najdragocenejši razstavni predmet do zdaj, je poudaril. Mimogrede, 100 let letos praznuje tudi Nordijsko društvo Rateče - Planica. Podmladek društva se je udeležil tudi slovesnosti, kot pravi Gros, smo Slovenci globoko zapisani v zgodovino tega športa. Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju prihodnje leto pa bo to le še potrdilo.