Sardinija. Foto: EPA
Sardinija. Foto: EPA

Naj bo čisto droben in sipek ali pa bolj prodnat ‒ naj bo siv, rumen ali sijajno bel: sardinski pesek je skušnjava, ki se ji marsikdo ne zna upreti. Skupaj s kamenčki in drobnimi školjkami je pesek med najbolj zaželenimi sardinskimi spominki, a če ga vzamete s sabo, boste kršili zakon.

Globe za prekrškarje, pa čeprav s Sardinije odnesejo le nekaj deset gramov peska ali školjk, znašajo med 500 in 3000 evri. Še zdaleč ne gre samo za polnjenje deželnega proračuna. Sardinska narava je ranljiva, odnašanje peska pa je že močno prizadelo videz nekaterih njenih plaž. Najbolj znani primer je sardinski otoček Budelli, kamor je vstop že leta prepovedan ravno zaradi zaščite njegovega edinstvenega rožnatega peska.

Carlo Lazzari s finančne policije v Olbii pravi, da so na mestnem letališču zaznali povečanje nezakonitega odnosa peska s sardinskih plaž. Njegovi kolegi v pristaniščih in na letališčih vsak dan iz kovčkov potegnejo na kilograme peska, kamenčkov in školjk. "Ta pesek zaplenimo in shranimo, pozneje pa ga v sodelovanju z Gozdno stražo Dežele Sardinija razvozimo nazaj na peščine, od koder so ga ljudje odnesli," dodaja Lazzari.

Med zaposlenimi v letaliških skladiščih so poznavalci, ki jim uspe pesku dodeliti izvorno plažo tudi takrat, ko se prekrškar ne spomni več njenega imena. Na letališču v Olbii se bo do konca sezone nabralo na stotine kilogramov peska, tako kot lani, trdijo finančni stražniki. Kar pa še zdaleč ni več samo ‒ nedolžen spominek.

Prepovedano nabiranje peska na Sardiniji