Naše gore letno obišče 1,7 milijona ljudi. Foto: BoBo
Naše gore letno obišče 1,7 milijona ljudi. Foto: BoBo

Partnerji poleg Črete pohodnike vabijo še na Dom pod Storžičem, Kolovrat, Limbarsko goro, Resevno, Korado, Silavec nad Podčetrtkom, Zvoh in Grančišče ter na izlet po Lavričevi poti. Pri projektu so izbrali pohodniške cilje v različnih slovenskih regijah, pri vsaki destinaciji pa bodo predstavili tudi predloge za spoznavanje naravnih znamenitosti, je sporočil predsednik enega izmed partnerjev (AMZS), Andrej Brglez.

Po podatkih Planinske zveze Slovenije (PZS) naše gore letno obišče kar 1,7 milijona obiskovalcev. Po Sloveniji se razpreda gosta mreža markiranih poti, teh je deset tisoč kilometrov. Porast ljubiteljev gorske rekreacije za sabo potegne tudi neželene učinke: veliko se jih z avtomobili pripelje na višje ležeča izhodišča, kar ima negativne posledice na naravo in okoliške prebivalce.

Polona Škrbec: "Na planinskih poteh žal znova opažamo porast odpadkov"

"Poletje je čas, ko je v naših gorah največ planincev. Vse večji obisk ima na žalost tudi negativne posledice. Zato vsem ljubiteljem narave poziv in povabilo, da v teh poletnih dneh namesto najbolj priljubljenih gorskih destinacij izberete vrhove, ki so manj obljudeni," je ob tem dodal generalni sekretar PZS-ja Damjan Omrezu.

Poleg partnerjev AMZS in Planinske zveze Slovenije projekt podpira tudi zavarovalnica Triglav, ki skozi akcijo Očistimo naše gore poziva k skrbi za varnost pohodnikov in čistočo okolja. "Če smo po desetletju izvajanja akcije opazili, da se je količina smeti v naravi zmanjšala, danes na planinskih poteh žal znova opažamo porast odpadkov, predvsem embalaže za hrano," je opozorila vodja oddelka za upravljanje družbene odgovornosti v Zavarovalnici Triglav Polona Škrbec.