Njegov namen je ponuditi možnost pripovedovanja, še bolj pa poslušanja vseh vrst zgodb, ki jih povezujejo gore, dogodek pa bo nekaj posebnega tudi zaradi tega, ker ga ne bodo posneli ali prenašali v živo, so zapisali v vabilu in dodali, da bo to res enkratna in neponovljiva priložnost, kakršnih je danes malo.

Urban Golob in Peter Mikša. Foto: Osebni arhiv Petra Mikše
Urban Golob in Peter Mikša. Foto: Osebni arhiv Petra Mikše

"Začelo se je tako. Že nekaj let sem želel pripraviti fotografsko razstavo v spomin na svojega dobrega prijatelja Urbana Goloba, alpinista, glasbenika, pisatelja, fotografa ..., predvsem pa velikega humanitarca (kot otrok je zbolel za rakom, ozaveščanju glede tega je posvetil veliko svoje energije). Imel sem namreč njegov fotoarhiv," je za MMC povedal pobudnik festivala Peter Mikša. Kot pravi, je iz tega zrasla ideja, da bi lahko bila razstava osnova za kaj več, za večji dogodek, kjer bi se predstavljale nove knjige te tematike, imeli bi predavanja, okrogle mize, razstave itd. Kot je povedal v pogovoru, je bila njegova ideja narediti festival pred knjižnim sejmom, kjer bi imeli na enem mestu produkcijo gorniške literature, s katero se ukvarja več manjših založb, veliko knjig pa izide tudi v samozaložbi, temu pa bi dodali še pogovore in predavanja. Februarja bo tudi minilo 10 let od Urbanove smrti, vsakoletna obljuba, da bo pripravil razstavo Urbanovih fotografij, se je leta prestavljala, zdaj pa je le prišel čas za uresničitev in združitev vsega naštetega. "Če bi bil Urban še živ, bi gotovo bil del organizacijske ekipe. Njegove sanje so bile sodelovati pri takem dogodku," je še dejal Mikša.

Sorodna novica Pot za življenje. Urbanu Golobu v slovo.

Nekoč so bili bojevniki

Festival, ki ga soorganizirajo Retrospektive, Založba Arna in Gens Historia, in bo potekal na razstavišču Edvard na Igriški 5 v Ljubljani, se bo ob 15. uri odprl z odprtjem razstave fotografij Urbana Goloba z naslovom Nekoč so bili bojevniki, uvodno besedo bo imel njegov prijatelj, sicer pisatelj in alpinist Tadej Golob. "Urban ima bogat arhiv – govorimo o več deset tisoč fotografijah in diapozitivih –, ki bi gotovo lahko šel v kakšen muzej, kar nekaj časa bo trajala, da se bo pregledal. Za razstavo sem izbral manjši del, v ospredju so njegovi v fotografske reportaže ujeti trenutki iz plezalno-alpinistične zgodovine, izpostavil sem slabih 50 fotografij, posnetih v letih 1995 in 2015, ki bodo razstavljene na 10 panojih. Njegove fotografije povedo, kaj je bilo v tistem trenutku pomembno, kateri akterji so bili takrat najaktivnejši v našem prostoru, žal jih veliko ni več med nami, in kdo so tisti, ki so dali močan pečat alpinistični srenji. Zato sem za naslov tudi uporabil Urbanov citat Nekoč so bili bojevniki. Urban je vsekakor bil bojevnik," je pojasnil Mikša.

Urban Golob. Foto: Osebni arhiv
Urban Golob. Foto: Osebni arhiv

Odprtju razstave bo sledila predstavitev knjige Irene Cerar Svetišča narave. Z avtorico se bo pogovarjala Mojca Volkar Trobevšek. Na okrogli mizi Čopov steber 80 let pozneje in kje je tukaj mesto Pavle Jesih se bo Mikša pogovarjal z Antonom Sazonovim Tonačem, Juretom K. Čoklom, Marto Krejan Čokl in Gregorjem Kresalom. Prvi dan festivala bo sklenil alpinist in gorski vodnik Luka Stražar s predavanjem Igra ravnotežja.

Četrtkov program se bo začel z Iskanjem sledi gora v Ljubljani, kjer bo Mateja Komac z vodenjem po mestu odkrivala točke, povezane z gorami. Ob 16. uri bo sledila predstavitev knjige Po vrvi do svetlobe avtorice Alenke Klinar, s katero se bo pogovarjala Ana Tratnik.

Alpinizem in materinstvo

Sledila bo zanimiva okrogla miza Alpinizem in materinstvo, v kateri bo Marta Krejan Čokl vodila zanimivo razpravo s Petro Klinar Stražar, Neli Penič, Miro Zorič in Tino Di Batista. "To je bistvo teh dogodkov, imeti okrogle mize, kjer bi govorili o temah, ki sicer mogoče potekajo samo v ozkih krogih. Materinstvo in alpinistke je gotovo ena od takih tem. Kaj se zgodi z ženskami, ki so aktivno vpete v gore? Alpinizem je še vedno močno prežet z mačizmom, velja za moški šport. Je dilema ali ni dilema, ali se želiš iti alpinizem, ki prinese odsotnost od doma, odrekanje, in imeti otroke? Podnaslov te okrogle mize je zelo zanimiv, in sicer Plenice ali prasice? Prasica je transportna vreča za opremo. Lahko vzameš oboje ali ne? To bo tema gotovo zanimivega pogovora," je še dejal Mikša.

Festival se bo zaključil s predavanjem Anje Petek in Petrom Boričem z naslovom Zimska idila. Anja Petek (ZSAK Rinka) in Peter Borič (AO PD Radovljica) sta med 13. in 15. januarjem kot prva v enem zamahu opravila Skalaško trilogijo, "maratonski" vzpon na zimski Špik, Škrlatico in Triglav preko Skalaških smeri. Slaba dva tedna prej, 30. in 31. decembra 2023, sta preplezala Skalaško smer Triglavske stene in nadaljevala v Čopov steber, s čimer se je Anja podpisala pod prvo žensko zimsko ponovitev Čopovega stebra.