Kolaž terena. Foto: Prvi
Kolaž terena. Foto: Prvi

Vsako soboto bo radijski program od 5.00 do 12.00 potekal iz različnih planinskih koč po Sloveniji, z oskrbniki, voditeljskimi pari, mladimi planinci in obiskovalci, ki bodo nastajanje radijskega programa lahko doživeli v živo ter v njem tudi sodelovali.

Nataša Rašl, Bojan Leskovec in Aleš Ogrin se prvo soboto v avgustu oglasijo iz planinskega doma na Resevni (636 m), ki je v šestdesetih letih obstoja pred kratkim doživel celovito prenovo, istoimenski hrib – Resevna – pa je priljubljena pohodniška točka posavskega hribovja, ki je ime dobila po modro cvetočem resju.

Koča na Blegošu (1391 m) bo druga postojanka, kamor se odpravljata Darja Pograjc in Jure Čepin. Koča stoji na grebenu med Poljansko in Selško dolino in ima certifikat Družini prijazna koča in naziv Okolju prijazna koča. To bo tudi edina sobota, ko bo Prvi oddajal z dveh različnih gorskih lokacij: Program za mlade bo namreč 12. avgusta nastajal skupaj z mladimi novinarji v Kranjski Gori.

Devetnajstega avgusta bodo Mojca Delač, Aleš Ogrin in Gašper Stražišar zaželeli dobro jutro z območja Kamniško-Savinjskih Alp. Tam na planini Loka na vzhodnem pobočju Raduhe, tik nad gozdno mejo, stoji koča na Loki pod Raduho (1534 m). Morda se ekipa odpravi tudi na ogled pol ure oddaljene Snežne jame, najvišje ležeče turistične jame v Sloveniji.

Zadnja postojanka letošnjega radijsko-planinskega projekta bodo Julijske Alpe in koča na planini Razor (1315 m). Tja se bodo povzpele Nadia Petauer, Ana Skrt in Lara Gril ter na območju Triglavskega narodnega parka med drugim raziskovale zibelko sirarstva v Zgornjem Posočju.

Jutranji program in Program za mlade Prvega bo vsako soboto od 5.00 do 12.00 v avgustu oddajal tako:
5. avgust: planinski dom na Resevni
12. avgust: koča na Blegošu
19. avgust: koča na Loki pod Raduho
26. avgust: koča na planini Razor

Kviz: Planina ali dolina?
Radijska ekipa Prvega bo na teren odšla z nagradami in v vsaki od koč pripravila planinski kviz. V znanju se bosta pomerila tekmovalca – prvi na planini (poslušalci so vabljeni k zgodnjemu vzponu), drugi v dolini (po telefonski povezavi).

Projekt poteka v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije.