Beograd je lani obiskalo slabih 42 tisoč slovencev. Foto: Pixabay
Beograd je lani obiskalo slabih 42 tisoč slovencev. Foto: Pixabay

Med turisti v srbski prestolnici je bilo lani skoraj milijon tujcev, kar je za 86 odstotkov več kot v letu 2021. Med njimi je bilo največ ali 87.998 Rusov. Sledili so Turki, državljani Bosne in Hercegovine, Nemci, Hrvati, Makedonci, Črnogorci in Slovenci, ki so jih prešteli okoli 41.900.
Rusi so skupno ustvarili 414.406 nočitev, Turki 253.956, po več kot 100.000 nočitev pa so ustvarili tudi Nemci, državljani BiH-a, Hrvati in državljani Indije. Slovenci so ustvarili 86.200 nočitev, poroča STA.

Kaj si ljudje najraje ogledajo?

Med nekaterimi najbolj znanimi znamenitostmi je gotovo Avalski stolp, najvišji telekomunikacijski stolp na balkanskem polotoku (206 m), ki so ga zgradili leta 1965, a so ga sile zveze NATO uničile v bombnem napadu leta 1999. Ponovno so ga zgradili leta 2010 – takrat s pomočjo donacij meščanov.

Pogled na srbsko prestolnico. Foto: Pixabay
Pogled na srbsko prestolnico. Foto: Pixabay

Številni v Beogradu zavijejo tudi v hišo cvetja, kjer je pokopan Josip Broz Tito, hiša cvetja pa je danes del muzeja jugoslovanske zgodovine. Med muzeji je izjemno priljubljen tudi tisti, ki je namenjen enemu največjih umov vseh časov, Nikoli Tesli. Vredni ogleda sta tudi mogočni cerkvi, Svetega Marka v parku Tašmajdan in Cerkev svetega Save, ki je nedvomno ena izmed največjih atrakcij srbske prestolnice.

Med pohajkovanjem po Beograjskih ulicah največ turistov zavije na ulico Knez Mihailova in bohemsko četrt Skadarlija, ki jo vsak dan obišče več kot 20.000 ljudi. Mnoge pa navdušita tudi beograjska trdnjava in polotok Ada Ciganlija na reki Savi.

Beograjska trdnjava. Foto: Pixabay
Beograjska trdnjava. Foto: Pixabay