Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Kljub poletni suši so s sezono zadovoljni, saj se počasi vračajo v predkoronske številke, ko so letno prodali približno 6000 ribolovnih dovolilnic.

Čeprav je bila večina rek v sušnem obdobju več kot mesec dni zaprtih za ribolov – zaradi izjemno nizkega vodostaja so morali celo izloviti ribe iz Nadiže in Ušnice, da so jih rešili pred poginom – je predsednik Ribiške družine Tolmin Milan Berlot s sezono zadovoljen: "Če smo lani prodali dobrih 3300 dovolilnic, smo doslej prodali 5400 ribolovnih dovolilnic. Kar zadeva strukturo gostov, pa so še vedno na prvem mestu Nemci, sledijo Francozi, Avstrijci in Čehi, medtem ko število Italijanov upada in so šele na šestem mestu."

Vračajo se tudi Američani in Angleži, nekoliko manj kot pred covidnim obdobjem je ribičev iz skandinavskih držav. Prav te dni je sicer na Soči, Idrijci, Bači, Nadiži in drugih pritokih s prijatelji lovil tudi Erik iz Norveške: "Prihajamo že od leta 2011, in sicer po deset dni dvakrat na leto – maja, ko je pri nas sezona še zaprta, in oktobra, ko je pri nas že končana. Všeč nam je predvsem to, da so reke čiste, da se vidi dno, imate seveda tudi soško, marmorirano postrv, ki je pri nas ni. Celotna izkušnja – narava, reke, ljudje in hrana – je pomemben razlog, zakaj prihajamo."

Berlot pa opozarja tudi na problematiko ribojedih ptic: "Letos je poteklo petletno obdobje, ki ga je imela Ribiška zveza Slovenije kot krovna organizacija za plašenje in odvzem kormorana. Čeprav je zveza vlogo na ministrstvo oddala že januarja, ministrstvo še vedno ni dalo odgovora oz. odločbe."

Ribiška sezona v Posočju se torej končuje 6. novembra, medtem ko je letošnja novost podaljšanje ribolova na jezeru na Mostu na Soči, kjer je ribolov dovoljen še vse do konca novembra.