Na gori Agung po hindujskem izročilu bivajo bogovi. Foto: EPA
Na gori Agung po hindujskem izročilu bivajo bogovi. Foto: EPA

Rus po imenu Juri se je po zgražanju javnosti opravičil za incident. "Za dejanje ni opravičila. Edina stvar, ki je privedla do tega, je moja nevednost," je v ruščini povedal v videoposnetku, ki ga je objavil na svojem Instagramu.

Juri se je po onečaščenju udeležil tudi rituala očiščenja svete gore, ki ga po podobnih incidentih pripravijo tamkajšnji prebivalci, vendar je bil ves njegov trud zaman.

Indonezijske oblasti ga bodo namreč deportirale in mu prepovedale vstop v državi za prihodnjih šest mesecev, poroča BBC.

"Kršil je norme in ni pokazal spoštovanja do naše kulture," je za The Jakarta Post povedal vodja urada za pravo in človekove pravice na Baliju Angiat Napitupulu, ki je dejanje označil za "neopravičljivo".

Gora Agung, s 3031 metri nadmorske višine najvišji vrh Balija, je po hindujskem izročilu domovanje bogov. Deportacijo Rusa so pozdravili številni uporabniki družbenih omrežij, pa tudi ruski častni konzul na Baliju Wijaya, ki je presodil, da je turist "nor".

Jurijeva fotografija s hlačami, spuščenimi do gležnjev, še zdaleč ni prvi tovrstni incident na Baliju. Indonezija je lani zaradi golega plesa na sveti gori Batur izgnala kanadskega igralca Jeffreya Craigena, leto pred tem so zaradi spolnega odnosa na isti gori izgnala še dva Rusa.

Sorodna novica Na Baliju ne bodo preverjali zakonskega statusa

Bali napoveduje nove omejitve za neobzirne tuje turiste

Balijske oblasti so pred kratkim napovedale še dodatne ukrepe. Zaradi navala turistov nameravajo omejiti dostop do gora. Tujim turistom nameravajo ob tem prepovedati tudi vožnjo motorjev, saj naj bi povzročili številne prometne nesreče.

Guverner Balija I Vajan Koster je prav tako napovedal preklic dovoljenj za vizume ob prihodu za državljane Rusije in Ukrajine, pri čemer je dejal, da se je veliko ljudi iz obeh držav med vojno v Ukrajini "zgrnilo na Bali", vendar pogosto ne upoštevajo tamkajšnjih predpisov.

Omenjeni ukrepi bi lahko vplivali na turizem, ki je pred covidom-19 predstavljal kar 60 odstotkov prihodkov Balija. Januarja letos so sicer največji delež turistov predstavljali Avstralci, otok jih je obiskalo 91.000. Na drugem mestu so že državljani Rusije, našteli so 22.000 obiskovalcev.