Vas mika življenje na sredozemskem otoku? Foto: Pixabay
Vas mika življenje na sredozemskem otoku? Foto: Pixabay

Rajski otok se že vrsto let spopada z izseljevanjem mladih s podeželja, ki Sardinijo zapuščajo zaradi boljših služb na celini in v tujini. Da bi zaustavili eksodus, so sardinijske oblasti pripravile 45 milijonov evrov sredstev, ki jih bodo razdelili med tri tisoč novih prebivalcev otoka.

Tisti, ki si želijo dodatnih petnajst tisočakov na računu, se bodo morali preseliti v eno izmed sardinijskih občin z manj kot 3000 prebivalci, denar pa mora biti namenjen za nakup ali obnovo stalnega bivališča na otoku. Prav tako prejetih petnajst tisočakov ne sme predstavljati več od polovice sredstev, namenjenih za nakup ali prenovo doma novopečenih Sardincev. Prejemniki denarja bodo morali v osemnajstih mesecih prijaviti stalno prebivališče na sredozemskem otoku.

K priseljevanju hočejo spodbuditi predvsem mlade

Italijansko prebivalstvo se stara, trenutna povprečna starost prebivalcev Apeninskega polotoka je skoraj 47 let, do leta 2050 pa bo povprečen Italijan starejši od petdesetih let. Prav tako se naši južni sosedje borijo z napovedjo drastičnega zmanjšanja števila prebivalstva, saj pričakujejo dvajsetodstotni upad do leta 2070. Trenda staranja in izseljevanja prebivalstva najbolj prizadevata prav ruralna območja, zato so na Sardiniji želeli prehiteti trend. Sardinijski predsednik Christian Solinas meni, da bo finančna pomoč obenem spodbudila mlade, da ne zapustijo otoka in prepričala druge, da se nanj priselijo.

"Zaradi teh prispevkov Sardinija postaja prijaznejša za tiste, ki se želijo priseliti k nam, ali tu ustvariti družino," je povedal Solinas in dodal, da bo priseljevanje mladih v najmanjše kraje otoka drastično pripomoglo k njihovemu razvoju.