Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odpovedani bodo tako štirje odstotki od 39.000 napovedanih poletov.

Odpovedi poleti so posledica zamud pri dobavi letal in pomanjkanja osebja, kar je povezano tudi s tedensko stavko, ki se je končala julija, številni piloti so se zdaj odpravili na dopust.

Pred približno mesecem dni se je letalska družba po težkih pogajanjih z danskimi, norveškimi in švedskimi piloti dogovorila o novi kolektivni pogodbi. Dvotedenska stavka pilotov je letalsko družbo v težavah stala med 95,1 in 123,5 milijona evrov.

Piloti skandinavskega letalskega prevoznika so stavkali od 4. julija, ko jih je po propadlih pogovorih delo odložilo skoraj 1000. Stavkali so proti znižanju plač, ki ga je predvidelo vodstvo v okviru načrta prestrukturiranja, vzpostavljenega za zagotovitev ohranitve družbe, ter odločitvi podjetja, da ne zaposli vnovič pilotov, ki so bili odpuščeni med pandemijo covida-19.

Strani sta se med drugim dogovorili, da se vnovič zaposli 450 od odpuščenih pilotov.

Po desetih dneh stavke so v družbi SAS razkrili, da jih je ta stala med milijardo in 1,3 milijarde švedskih kron (95,1 milijona in 123,5 milijona evrov). Odpovedanih je bilo več kot 2500 poletov.

SAS zaposluje skoraj 7000 ljudi, največ na Danskem, Norveškem in Švedskem.