Praznovanje novega leta 2019, Beograd. Foto: EPA
Praznovanje novega leta 2019, Beograd. Foto: EPA

Tam je tudi dobri mož Božiček, dedek Mraz, pravi, da mu je vseeno, kako mu rečete. Vsako leto se srečava po navadi ob snemanju silvestrske reportaže, zato že vnaprej ve, od kod prihajam.

Ne moreva se izogniti dejstvu, da je Slovencev letos v Beogradu bolj za vzorec, tako kot ostalih turistov. Kot pravi, je malo žalosten, ker, ko ni Slovencev, tudi ni denarja. Vedno so dobrodošli, upa, da bodo zlo, imenovano koronavirus, premagali, in dodaja, da je to mogoče le z nasmehom.

A prvi pogled lahko tudi prevara, v drugem boste opazili maske in morda tudi to, da stojnic s hrano, pijačo in vse, kar ne sme manjkati v Beogradu, ni, ker ni turistov. Nobene slovenščine, bolgarščine, turščine, grščine ... Nobenih stojnic, odrov, na kateri bi se glasbeniki že ogrevali za najdaljšo noč. Slovence, verjemite, pogrešajo. "Popolnoma naravno in del novoletnega rituala je postalo, da sem pridejo dragi gosti iz Slovenije, kot je bilo to vedno. Ko vidite Slovence v Beogradu za novo leto, rečete, dobro je, vse gre tako, kot mora iti," pravi predsednik beograjske turistične organizacije Miodrag Popović.

Slovenec, ki želi v Srbijo, mora prej opraviti test in biti negativen. Še bolj zapleteno pa bi se bilo samoizolaciji izogniti ob vrnitvi, saj Slovenija zahteva ne več kot 24 ur star negativen test, ki pa ne sme biti opravljen v Srbiji, ampak v državi Evropske unije.

Da bom v enem letu doživel povsem prazen Beograd med dolgimi spomladanskimi policijskimi urami, pravzaprav dnevi, in da bo mestu, znano po pregovorno divjih zabavah, nočnih klubih, splavih, kulturi, kulinarični ponudbi, zadnje sekunda leta odštevalo doma, si v začetku leta s poročanja z grško-turške meje ne bi nikoli mislil.

Vabljeni k poslušanju celotne reportaže RTV-jevega dopisnika iz Beograda Boštjana Anžina.

Slovencev je letos v Beogradu bolj za vzorec, tako kot ostalih turistov
Utrip Beograda na zadnji dan starega leta