Tudi londonske znamenitosti bi zaradi novega zakona lahko dočakale manj turistov prihodnje leto. Foto: EPA
Tudi londonske znamenitosti bi zaradi novega zakona lahko dočakale manj turistov prihodnje leto. Foto: EPA

Vsi državljani Evropske unije razen Ircev bodo morali podati biometrične podatke za vstop v Združeno kraljestvo. Za izdajo elektronskega potovalnega dovoljenja (ETA) bo tako treba britanskim oblastem zagotoviti elektronske posnetke prstnih odtisov in obraza. Novost je del spornega zakona o mejah, ki bo začel veljati že leta 2023, potrdil jo je tudi britanski minister za priseljevanje Robert Jenrick.

Robert Jenrick. Foto: Reuters
Robert Jenrick. Foto: Reuters

"Elektronsko potovalno dovoljenje bodo ob vstopu v državo ali v primeru tranzita morali predložiti vsi, ki za kratke obiske Velike Britanije trenutno ne potrebujejo vizumov," je povedal Jenrick. Sprva bo sicer za izdajo dovoljenja ETA potreben le posnetek obraza, vse dokler ne preskočijo tehnoloških ovir kakovostnega snemanja prstnih odtisov, saj bo za potrebne dokumente moral poskrbeti vsak turist sam, še pred potovanjem v Združeno kraljestvo.

Od turizma odvisnih več kot 70 tisoč delovnih mest

Biseri Severne Irske bodo predvidoma manj obiskani. Foto: Reuters
Biseri Severne Irske bodo predvidoma manj obiskani. Foto: Reuters

Vse več je tudi skrbi, da bo izvajanje novega zakona negativno vplivalo na britanski turizem, samo na Severnem Irskem je bilo denimo leta 2019 več kot dva milijona turistov, ki so na otoku zapravili skoraj 700 milijonov evrov in zagotovili približno 70.000 delovnih mest.

Največ težav bodo imele obmejne pokrajine Severne Irske, ki se že pripravljajo na izpad prihodka iz te panoge. Turisti na dopustu v Dublinu si bodo za kratek dvourni izlet v Belfast prav tako morali priskrbeti certifikat ETA. "Vse od brexita britanska vlada ponosno stremi k nespametnim in brezglavim imigracijskim zakonom. Zahteva elektronskega potovalnega dovoljenja je odločitev, ki jo lahko in moramo popraviti," je bil jasen severnoirski politik Stephen Farry.

Težave bodo imeli tudi preostali državljani EU-ja, ki živijo na Irskem: "Številni dnevno prečkajo irsko mejo zaradi nakupov, obiskov, šole ali športnih tekem," je za Euronews povedala Katy Hayward. Sicer še ni jasno, kako bodo britanske oblasti certifikate ETA na severnoirski meji dejansko preverjale, med državama na otoku namreč ni fizične meje.