Svetovna turistična organizacija je objavila zmagovalce natečaja UNWTO Tourism Video Competition 2021, kjer so v kategoriji izrednih zgodb trajnostnega turizma ocenjevali videe, ki turizem prikažejo skozi ljudi oz. obraze turizma in pojasnjujejo pozitiven družbeni vpliv, ki ga ima turizem z oblikovanjem priložnosti za vse, zmagal gastronomski video Slovenske turistične organizacije.

Slovenski gastronomski video, ki je že prejel ugledna mednarodna priznanja, predstavlja zgodbo o trajnostni slovenski gastronomiji, povedani skozi zgodbe vrhunskih chefov, ki so bili v letu 2020 nagrajeni z Michelinovimi zvezdicami, in njihovih lokalnih dobaviteljev, vinarjev in pridelovalcev. Video je za STO ustvarila produkcijska hiša TENT na čelu z mednarodno prepoznavnim fotografom Cirilom Jazbecem.

"Nagrada je pomembno priznanje za uspešen pristop STO-ja na področju promocije, potrditev pravilnosti naših komunikacijskih usmeritev in hkrati spodbuda za nadaljevanje in nadgraditev sodobnih in inovativnih promocijskih orodij in pristopov. Nagrada prav tako krepi prepoznavnost slovenske vrhunske in trajnostne gastronomije, ki jo video predstavlja skozi zgodbe chefov z Michelinovimi zvezdicami in njihovih lokalnih dobaviteljev, vinarjev in pridelovalcev," je povedala Ilona Stermecki, vršilka dolžnosti direktorja STO-ja.

Videe je ocenila neodvisna žirija, sestavljena iz predstavnikov mednarodnih medijev, zbranih v Madridu ob generalni skupščini UNWTO-ja. V vsaki skupini je bilo izbranih pet videov, eden za vsako globalno turistično regijo (Afrika, obe Ameriki, Azija in Pacifik, Evropa, Bližnji vzhod).