Soteska Vintgar je ena najbolj obiskanih naravnih znamenitosti pri nas. Foto: BoBo
Soteska Vintgar je ena najbolj obiskanih naravnih znamenitosti pri nas. Foto: BoBo

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Turističnega društva Gorje Janez Poklukar, nadaljujejo delo vizionarjev, ki so pred 130 leti sotesko Vintgar predstavili širši javnosti in jo odprli za ogled. "Postajamo najsodobnejši in najbolj trajnostno naravnan upravljavec naravne vrednote državnega pomena v Julijskih Alpah," je ocenil Poklukar in pojasnil, da če želijo te lepote pokazati svetu, je treba najprej poskrbeti za njihovo ohranitev.

Zato so leta 2020 uvedli enosmerni ogled soteske, leta 2021 so začeli spletno prodajo vstopnic, lani pa so v sodelovanju z javnim zavodom Triglavski narodni park (TNP) določili, da je v soteski lahko hkrati le nekaj več kot 250 ljudi. "S tem skušamo usmerjati turistične tokove, se izogniti preobremenitvam in povečati zadovoljstvo obiskovalcev, hkrati pa zagotavljati tudi kakovost življenja v lokalni skupnosti in ohranjati naravo," je poudaril Poklukar.

Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Zadovoljen je tudi s formalizacijo nosilne kapacitete, za katero je 3. aprila s sprejemom odredbe o omejitvah obiskovanja in ogledovanja naravne vrednote Vintgar poskrbelo ministrstvo za naravne vire in prostor. V skladu s to odredbo je lahko v soteski hkrati največ 245 ljudi, dnevno pa največ 2290. "S tem je naša zaveza dobila tudi formalne okvire in mi se bomo še naprej osredotočali na ustvarjanje ustreznih pogojev za obiskovanje soteske in hkratno ohranjanje narave," je dejal Poklukar.

Petkrat večji obisk
Vodja oddelka za prostor v javnem zavodu TNP Aleš Zdešar je povedal, da se je obiskovanje narodnih vrednot parka v zadnjih 15 letih povečalo kar za petkrat. "To so številke, ki jih je res težko obvladovati, zato že zadnjih nekaj let skušamo vplivati na to, da se medresorske zadeve začnejo usklajevati in da tudi turistični sektor prispeva k ustreznemu usmerjanju turističnih tokov, umirjanju obiska in ohranjanju narave," je poudaril Zdešar.

Zato so v javnem zavodu TNP lani pristopili k pripravi akcijskega načrta za usmerjanje obiskovanja parka. Zdešarju se zdi ključno, da se trajnostno začne upravljati vse naravne vrednote v parku, pri čemer je poleg Vintgarja poudaril še slap Savico, slap Peričnik in Tolminska korita. Javni zavod TNP se je kar nekaj let ukvarjal s pripravo metodologije za izračun nosilnih zmogljivosti. Po sprejemu odredb, ki je bila sicer za zdaj sprejeta le za Vintgar, pa jih čaka še dogovor za njihovo izvajanje.

Hkrati tečejo prizadevanja za to, da se legalno uredi upravljanje naravnih vrednot. Vsi, ki trenutno upravljajo naravne vrednote v TNP-ju, katerih ogled je plačljiv, namreč to počnejo brez ustreznega pravnega akta. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je zato ustanovil delovno skupino, ki se bo prvič sestala prihodnji teden.

Glede sodelovanja javnega zavoda TNP pri upravljanju soteske Vintgar je Zdešar posebej poudaril še iskanje kompromisa med varovanjem obiskovalcev in narave. Da bi zaščitili obiskovalce pred padajočim kamenjem, se namreč v sotesko umešča več varovalnih mrež, kar pa zmanjšuje naravnost naravne vrednote. Zato iščejo ustrezno rešitve, kakšne ograje postaviti in kje. Prizadevajo si tudi za dogovor, kako urediti območje pred vstopom v sotesko.

Omejevanje gneče v Vintgarju

Gre za teme, na katere že dlje časa opozarja tudi gorjanski župan Peter Torkar. Vesel je, da se je ministrstvo lotilo vprašanja upravljanja naravnih vrednot. Prav tako je zadovoljen, da se je Turistično društvo Gorje odločilo za uresničevanje mobilnostnega načrta Občine Gorje in da bo poskrbelo za ureditev parkirnega sistema za obisk soteske.

Društvo je za letošnjo sezono vzpostavilo centralno parkirišče pri tovarni Lip Bled, od koder bo obiskovalcem zagotovljen brezplačen transfer do soteske. Hkrati ostaja na voljo tudi manjše parkirišče ob vhodu, kjer pa je parkirnina dražja. "Za turistično društvo bo velik izziv, kako promet speljati tako, da bodo naši občani, zlasti prebivalci Podhoma trpeli čim manj prometnih zamaškov," je poudaril župan.

Do soteske peš, s kolesom ali javnim prevozom
Obiskovalce vabijo, da se do soteske odpravijo peš, s kolesom ali javnim prevozom. Vse možnosti predstavljajo v novi zloženki in tudi na spletu, saj je, kot se zaveda Poklukar, informiranost obiskovalcev ključna. Poziva jih tudi k predhodnemu spletnemu nakupu vstopnice in s tem rezervacije termina obiska, saj se jim sicer utegne zgoditi, da bo morali dolgo čakati na prost termin.