Zamaskirano
Zamaskirano "martinčkanje" na plaži v Valencii. Foto: EPA

"Prestajamo pravi pekel – ogroženih je na tisoče delovnih mest in malih podjetij, zdaj pa hočejo še plaže spremeniti v nekakšne bolnišnice na prostem," je za El Pais potožil José Luis Zoreda, podpredsednik Excelture, organizacije, ki predstavlja špansko turistično industrijo.

Predstavniki turistične branže se pritožujejo, da se z njimi glede odloka, objavljenega v torek v uradnem listu, nihče ni posvetoval. "Nad veliko nočjo smo že obupali kot izgubljen primer," je dejal Zoreda. "Zdaj moramo upe polagati na poletje."

Zoreda pravi, da "improvizirani ukrepi" ne vzbujajo zaupanja tujih gostov, ki si jih zdesetkana industrija na vse pretege želi pritegniti nazaj. Turizem predstavlja okoli 12 odstotkov španskega BDP-ja.

Španski turizem je na kolenih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Španski turizem je na kolenih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Stroka dvomi o smiselnosti mask na prostem

Maske so v Kataloniji obvezne tudi v zunanjih prostorih že vse od julija lani, v Valencii pa od začetka letošnjega leta, kljub navedbam znanstvenikov, da je možnost okužbe na zraku zelo majhna, poroča Guardian.

"Ne verjamem, da so maske ključne za zmanjšanje okužb. Ni potrebno, da bi vsi nosili maske. Kar je pomembno, je, da okuženi nosijo masko, čeprav pa res ne vemo, kdo je okužen in kdo ne," je pred dnevi dejal Fernando Simón, vodja španskega koordinacijskega centra za zdravje in izredne razmere. Simón pa meni, da bi morale biti v zaprtih prostorih maske obvezne za vse.

Maske bodo v Španiji del vsakdana

Vlada se je na kritike odzvala z argumentom, da je odlok "odprt za interpretacije" in da bodo podrobnosti njegove implementacije dorekli v pogovorih med osrednjo vlado in 17 avtonomnimi regijami. V Kataloniji, kjer so maske obvezne že osem mesecev, tako denimo izjeme dopuščajo za zunanje športne dejavnosti, obedovanje, pitje in kajenje.

Uradno je sicer uživanje hrane in pijače na ulici prepovedano, a ukrep le redko tudi v praski izvajajo oz. kršilce sankcionirajo.

Medtem se v Španiji vse bolj bojijo četrtega vala, saj v štirih pokrajinah, vključno z Madridom, v zadnjih dveh tednih okužbe rastejo. Torkov odlok bo v veljavi, dokler vlada ne bo povsem prepričana, da je pandemije konec, kar pomeni, da bodo maske v Španiji dejansko še kar nekaj časa del vsakdana.