Ribadesella v španski pokrajini Asturija šteje manj kot 6000 prebivalcev. Foto: Pixabay
Ribadesella v španski pokrajini Asturija šteje manj kot 6000 prebivalcev. Foto: Pixabay

"Prejšnji teden nas je tri- ali štirikrat klicala neka ženska zaradi petelina, ki jo je budil vsako jutro ob 5. uri. Dejala nam je, da moramo ukrepati," je za Guardian povedal župan te asturijske vasi Ramón Canal.

In so ukrepali. Samo ne nujno v največje zadovoljstvo namrgodenih turistov, nevajenih življenja na vasi. Oblasti so namreč lansirale kampanjo, v okviru katere so po vasi razobesili hudomušne letake, ki mestne srajce opozarja pred vsemi "tveganji" ruralnega življenja.

"Tu imamo cerkvene zvonove, ki redno zvonijo, peteline, ki kikirikajo navsezgodaj zjutraj, in črede živine, ki živi v bližini, in občasno prav tako povzročajo hrup s svojimi zvonci," so zapisali na letak. "Če vsega tega ne prenesete, morda to ni pravi kraj za vas."

Razkorak med meščani in podeželjem velik

Cilj je premostiti občasno zevajoč prepad med urbanimi obiskovalci in življenjem na podeželju, je povedal župan za špansko televizijo Antena 3. "Ljudje se morajo zavedati, da mleko ne prihaja iz tetrapaka, prihaja iz krav, te pa moraš krmiti in jih vzdrževati."

Zamisel za letake je prišla iz vasi na jugu Francije, je povedal namestnik župana Luis Sánchez. Pred dvema letoma je namreč Saint-André-de-Valborgne, vas s 400 prebivalci, prav tako z letaki odgovorila na nenehne pritožbe meščanov glede cerkvenih zvonov, kravjih zvonov in petelinov.

V Ribadeselli sicer pritožb ni bilo zelo veliko, priznava Sánchez, a so vseeno želeli zadevo zatreti v kali in se postaviti zase. “Slišati petelinje kikirikanje ponoči je tu nekaj normalnega,” je povedal Sánchez za časopis La Voz de Asturias. “Če pridete v podeželski hotel, se morate zavedati, da je v vaseh to del vsakdana.”