Pandemija je po kar nekaterih letalskih družbah okrnila tudi ponudbo na krovu. Foto: AP
Pandemija je po kar nekaterih letalskih družbah okrnila tudi ponudbo na krovu. Foto: AP

Pri Southwestu, ki ima sedež v Teksasu, so točenje alkohola na poletih zaradi pandemije začasno ustavili marca 2020. S 16. februarjem bodo potnikom lahko znova ponudili pivo, vino in žgane pijače, prav tako bodo okrepili ponudbo s tonikom, kokakolo zero in vročo čokolado.

American Airlines tako ostaja edini od štirih največjih ameriških letalskih prevoznikov, ki še ni znova uvedel alkohola na krovu, je poročal CNN. Pri Unitedu so prodajo žganih pijač znova uvedli novembra lani, pri Delti pa aprila lani.

"Stranke so izrazile željo po bolj raznoliki ponudbi pijač, zato z veseljem sporočamo, da v imenu gostoljubja, po katerem smo pri Southwestu znani in zaradi katerega nas imajo naši potniki radi, znova uvajamo dodatno ponudbo na krovu," je v izjavi za javnost zapisal Tony Roach, podpredsednik Southwestovega urada za odnose s strankami.

Foto: AP
Foto: AP

Sindikat stevardes odločno proti

A če so potniki napoved sprejeli z navdušenjem, manj odobravanja kaže sindikat stevardes, ki meni, da je ponovna uvedba strežbe alkohola na krovu letal Southwesta "neodgovorna" in ni varna. Sindikat TWU Local 556, ki zastopa stevardese Southwesta, je potezi ostro nasprotoval in se vodstvu uprl, a zaman.

Kot pravijo stevardese, je s strežbo alkohola težko uveljavljati zvezno pravilo o obveznem nošenju mask na krovu, prav tako točenje alkohola med poletom ogroža stevardese. "Upravo smo odločno in jasno obvestili, da ima točenje alkohola v času, ko so maske še obvezne, večji potencial za izgrede potnikov in njihovo neupoštevanje pravil," je povedala Lyn Montgomery iz omenjenega sindikata.

Z alkoholom povezani incidenti so med pandemijo pripeljali do nekaterih resnejših primerov izgredov potnikov. Novembra je ameriška uprava za letalstvo (FAA) predlagala za skupno 161.823 dolarjev v globah za potnike, vpletene v incidente, povezane z alkoholom. Lani so zaznali daleč največ primerov izgredov potnikov.