Prizor iz Crestlina v kalifornijskem okrožju San Bernardino. Foto: Reuters
Prizor iz Crestlina v kalifornijskem okrožju San Bernardino. Foto: Reuters

Upravitelji parka Yosemite so že prejšnji teden sporočili, da park zaradi velike količine novozapadlega snega zapirajo, zdaj pa se je snežna odeja še odebelila in trenutno v nekaterih delih parka znaša tudi več kot štiri metre in pol, so zapisali na družbenih omrežjih. "Zaposleni se trudijo, da bi znova vzpostavili kritično infrastrukturo in tako omogočili vrnitev obiskovalcev. Za zdaj še ne vemo, kdaj bi se to lahko zgodilo," so dodali v parku, ki leži v gorovju Sierra Nevada. Zaprti so tudi nekateri drugi narodni parki in območja, navaja CNN.

Po poročanju BBC-ja medtem vremenoslovci za ta del ZDA za soboto napovedujejo novo snežno pošiljko, kar najbolj skrbi prebivalce višje ležečih krajev, ki so že tako dober teden popolnoma odrezani od sveta. Pristojni noč in dan čistijo ceste in se skušajo prebiti do odrezanih vasi in krajev, a vse skupaj zaradi velikih količin snega poteka zelo počasi.

Tudi zato je kalifornijski guverner Gavin Newsom v sredo zvečer po krajevnem času odredil izredno stanje za 13 okrožij, s čimer namerava zagotoviti, da bo pomoč na ta območja prišla hitreje. Več kot 51.000 gospodinjstev je že več dni brez električne energije, avtomobili prebivalcev so zakopani pod snegom, počasi zmanjkuje zalog hrane, prav nič pa ne kaže, da se bo stanje kaj kmalu izboljšalo, še navaja BBC in dodaja, da večina domačinov takšnih razmer še ni doživela.

Pod težo snega se je v Crestlinu zrušilo kar nekaj streh. Foto: Reuters
Pod težo snega se je v Crestlinu zrušilo kar nekaj streh. Foto: Reuters

Najhuje je menda v hribovju okrožja San Bernardino, vzhodno od Los Angelesa, kamor se meščani neredko odpravijo na krajše oddihe. Med njimi je tudi Mariam Magana z družino, ki je za CBS povedala, da so nameravali v mestu Crestline ostati tri dni, zdaj pa so v svojem počitniškem apartmaju "zaprti" že skoraj en teden. Pristojni so sicer na območje s helikopterji že poslali osnovne potrebščine, a se do hiš le stežka prebijajo. Za nujne primere – na primer za težave z zamrznjenimi vodovodnimi cevmi, s strehami, ki so popustile pod težo snega, in pomanjkanje hrane – so sicer vzpostavili posebni klicni center.

Zaradi snega imajo težave tudi v narodnem parku puščave Mojave, kjer ga je zapadlo dobrih 30 centimetrov.