Vasica se nahaja na nadmorski višini 600 metrov. Foto: EPA
Vasica se nahaja na nadmorski višini 600 metrov. Foto: EPA
Obiskovalcem vrata trenutno odpira prva vila, upravitelji pa napovedujejo, da bodo za turistične namene uredili celotno vasico. Foto: EPA

Zaselek Corippo, ki leži v italijansko govorečem kantonu Ticino v Švici, se dviga ob strmem gorskem vznožju. "Ker vasica leži na zelo mirnem območju, so počitnice tukaj primerne za vse, ki so naveličani modernega sveta, polnega tehnologije," so prepričani upravitelji hotela.

Hotel sicer še ni končan, a svoja vrata odpira vila s štirimi spalnicami. Za prenočitev bodo obiskovalci morali odšteti okoli 100 evrov, v prihodnjih mesecih pa bodo obnovili še preostanek vasi, pišejo tuji mediji.

Na 600 metrih nadmorske višine je nekoč živelo 300 prebivalcev, v začetku lanskega leta pa je vas zapustilo še zadnjih 13 najvztrajnejših domačinov.

Čeprav je bila vas po izselitvi prebivalcev zadnja leta popolnoma zapuščena, uničena in zanemarjena, so se ustanovitelji projekta Corippo 75 lani odločili, da se razvoj in obnovo vasice splača usmeriti v turizem. V prihodnjih mesecih bodo uredili še restavracije in recepcijo, druge kamnite koče pa bodo spremenili v spalnice.

Arhitekt Fabio Giacomazzi, ki načrtuje obnovo objektov, je ob tem dodal, da bodo vsako tradicionalno kočo poimenovali po ljudeh, ki so v njej živeli. "S tem želimo ohraniti značaj vsake posamezne stavbe in obiskovalce spomniti, da je vasica nekoč ljudem postavljala dom," še pravi.