Slovenske gore so ponekod primerne tudi za dostop gibalno oviranih oseb. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Slovenske gore so ponekod primerne tudi za dostop gibalno oviranih oseb. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Po lanskem uspešnem začetku akcije GOGO – gibalno ovirani gore osvajajo, ki jo je ob sodelovanju Zveze paraplegikov in Zveze društev za cerbralno paralizo Slovenije sprožila Planinska zveza Slovenije, bodo tudi to jesen ob sodelovanju še več organizacij gibalno ovirane in druge invalide spet popeljali v gore. Akcija se bo začela prihodnji konec tedna.

V Sloveniji imamo zelo veliko gora, hribov in drugih vzpetin, kjer lahko tako rekoč vsak najde zase primeren planinski cilj. Sploh v letošnji turistični sezoni pa so slovenske gore posebno dobro obiskane, saj se je veliko ljudi odločilo, da počitnice preživijo doma. Z akcijo Gibalno ovirani gore osvajajo skušajo tudi gibalno oviranim omogočiti, da začutijo čar planinstva.

Dostop do različnih oblik rekreacije je za gibalno ovirane lahko življenjskega pomena. Foto: Reuters
Dostop do različnih oblik rekreacije je za gibalno ovirane lahko življenjskega pomena. Foto: Reuters

"Akcija bo potekala 5. in 6. septembra v Tamarju in na Boču, na Čavnu in Lavričevi koči pa 10., to je sredi tedna." je za Televizijo Slovenija povedal Jurček Nowakk iz odbora za invalide pri Planinski zvezi Slovenije. "Ti dogodki, ki bodo v naslednjem tednu potekali, so začetnica nekega portala, ko bomo v prihodnje gibalno ovirani prišli do teh koč z raznimi navodili."

Z akcijo skušajo invalidom pokazati, da niso pozabljeni in da lahko tudi sami in ob pomoči spremljevalcev dosežejo vrsto gorskih ciljev, hkrati pa želijo še drugim dopovedati, da je tudi invalidom treba omogočiti, da bodo vsaj okusili čare gorskega sveta. Letos so se pobudnikom akcije priključili tudi taborniki, skavti in Karitas.

Akcijo podpira več znanih alpinistov, športnikov in kulturnikov, ki so njeni ambasadorji. "Zdi se mi najpomembnejše, da sprejmeš izziv. Najpomembnejše je, da premagaš strah. Ta akcija se mi zdi super, da bo dala možnost vsem, da gremo in uživamo v gorah," je povedala ena izmed ambasadork akcije, reprezentantka v sedeči odbojki Lena Gaberšček.

Zaradi epidemije korona virusa bo letošnja priprava akcije zahtevnejša, a prijave kažejo, da bo kar množična.

Gibalno ovirani osvajajo vršace