Most na otok Krk je bil že nekaj časa edini na Hrvaškem z mostnino. Foto: BoBo
Most na otok Krk je bil že nekaj časa edini na Hrvaškem z mostnino. Foto: BoBo

Otočani so si že več let prizadevali za odpravo mostnine, da bi tako izboljšali turistično konkurenčnost otoka. S prvimi minutami ponedeljka so tako odprli penino in s simbolično proslavo zaznamovali zmago nad birokracijo, je poročal Novi list.

Uradne slovesnosti se je udeležil tudi hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković, bil je tudi pri podpisu pogodbe o sanaciji mostu. Vrednost prenove betonskih površin in cestišča je ocenjena na približno šest milijonov evrov. Dela bodo stekla jeseni, končana pa bodo predvidoma spomladi 2022, so napovedali na spletni strani ministrstva.

Cestninska postaja ob mostu ostaja

Hrvaška vlada je sicer odpravo mostnine omogočila prejšnji mesec, ko je odobrila združitev javnih podjetij Hrvatske autoceste in Autocesta Rijeka–Zagreb. Brezplačna uporaba 1430-metrskega mostu, ki je bil še edini po celotni Hrvaški, za katerega je bilo treba plačati mostnino, je začela veljati s 15. junijem.

Cestninska postaja ob mostu bo ostala, a so zapore dvignjene in promet poteka brez ustavljanja, so sporočili s hrvaškega ministrstva za morje, promet in infrastrukturo. Pojasnjujejo, da bodo vozniki proti otoku lahko peljali po dveh cestnih pasovih, medtem ko bodo vozila z otoka peljala po enem voznem pasu, kot je veljalo tudi do zdaj. Na brezplačno prečkanje mostu pristojni obveščajo tudi z ustrezno signalizacijo.

Hrvaška vlada se je sicer odločila tudi, da letos ne bo sezonske podražitve ne cestnin ne trajektnega prevoza, saj želijo v letu, ki ga je močno zaznamovala pandemija covida-19, privabiti čim več turistov.