Tudi lansko leto je bilo pestro. Foto: BoBo
Tudi lansko leto je bilo pestro. Foto: BoBo

Koncept zasaditve letošnje spomladanske razstave cvetja in tulipanov v Arboretumu Volčji Potok se nekoliko razlikuje od prejšnjih let. Zasaditev so namreč načrtovali tako, da bodo tulipani cveteli več kot en mesec. Zasadili so namreč tulipane, ki zacvetijo zelo zgodaj – nekateri že konec marca –, sledijo jim srednje cvetoči in pozneje pozni tulipani, ki bodo cveteli še na začetku maja.

Že nekaj let niso imeli zasaditve tulipanov v spodnjem angleškem parku, letos pa so tam oblikovali cvetoče spirale. Dolge grede tulipanov bodo zacvetele na travniku ob drevoredu, na velikih gredah pred pristavo pa so ustvarili kombinirane zasaditve s tulipani in mačehami. Ob na novo tlakovani poti med vhodom in pristavo so zasadili več kot 350 vrst tulipanov.

Pri pristavi bo letošnji obisk v času prvomajskih praznikov poleg tulipanov popestril tudi sejem domače in umetnostne obrti, ki bo ponujal raznolike mojstrsko izdelane predmete.

V arboretumu tulipane delijo v 15 skupin, odvisno od višine rastlin in morfologije cveta. Obiskovalci bodo tudi letos lahko glasovali za mistra tulipanov. Kandidate za ta naziv so zasadili v tako imenovano gredo slavnih, gre pa za vrste, ki ne pritegnejo pozornosti le z videzom, pač pa tudi z imenom. Takšni so na primer tulipani Abba, Mata Hari, Julius Caesar in Dior.