Med najbolj obiskanimi so bili belokranjski kampi. Foto: BoBo
Med najbolj obiskanimi so bili belokranjski kampi. Foto: BoBo

Na turističnem območju Bela krajina so imeli lani nekaj več kot 110.000 prenočitev, s čimer so število iz leta 2019 presegli za dobro petino. Prihodov turistov je bilo nekaj manj kot 45.000, kar predstavlja 16 odstotkov več kot v predkoronskem letu. Posamezni turist je v Beli krajini v povprečju lani preživeli 2,5 dneva.

Po podatkih črnomaljskega razvojno-informacijskega centra Ric Bela krajina so lani prevladovali domači gostje. Teh je bilo 78 odstotkov. Med tujimi turisti so prevladovali Nemci in Nizozemci, po številu prenočitev so tem sledili turisti iz Belgije, Italije, Avstrije, Francije in Švice. V Beli krajini so tuji gostje skupaj lani ustvarili za 13 odstotkov prenočitev.

Med najbolj obiskanimi so bili belokranjski kampi – te je obiskala skoraj polovica gostov. Pet odstotkov gostov je bivalo v tamkajšnjih hotelih, preostala slaba polovica pa na turističnih kmetijah in drugih oblikah nastanitve. V Beli krajini so sicer turistom na voljo trije glampingi in 12 kampov. Nekateri kampi ponujajo kombinacijo klasičnega kampa, glampinga in postajališč za avtodome. Nastanitev je možna še v hotelih, apartmajih in na turističnih kmetijah. Celotno območje premore približno 2200 stalnih ležišč.

Napredek dosegajo tudi v okviru zelene sheme slovenskega turizma

Bele krajine sicer obdobje epidemije covida-19 v turističnem pogledu ni prizadelo toliko kot druga slovenska turistična območja. Lansko rast prenočitev in obiska tujih gostov so pripisali okrepljeni promociji, med katero so opozorili tudi na predstavitev belokranjske kulturne in naravne dediščine ter gastronomije.

Napredek dosegajo tudi v okviru zelene sheme slovenskega turizma – pet belokranjskih turističnih ponudnikov je imelo konec preteklega leta certifikat zelene nastanitve (Green Accomodation), trije ponudniki pa so prejeli trajnostni certifikat.

Bela krajina se lahko od lanske jeseni pohvali tudi s prvo zeleno zanimivostjo, metliška trgovina Hiša dobrot Bele krajine je namreč prejela potrdilo Green Attraction.