Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Do zdaj so prenovili grajski atrij in klet ter uredili nove javne sanitarije. V nadaljevanju prenovitvenih del se bodo lotili še južnega in zahodnega grajskega trakta.

Tam bodo uredili kuhinjo, trgovino in večmedijsko predstavitev črnomaljskega 16. stoletja s tedaj ključno črnomaljsko gosposko, je za STA napovedal črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Ker želijo v mestni veduti poudariti osrednje mesto grajskega poslopja, nameravajo odstraniti sosednjo zgradbo, ki zastira zdajšnji pogled na grad.

"Vsak obiskovalec si bo veduto Črnomlja tako lahko zapomnil po mogočnem gradu," je pojasnil župan, in dodal, da bo šlo za ključno podobo, ki bo promovirala tako mestni kot območni turizem.

V gradu kot njunem nekdanjem bivališču nameravajo predstaviti tudi plemiča Gašperja in Jurija Črnomaljska, ki sta pomagala braniti Trst in Dunaj, za kar ju je takratni cesar nagradil z baronskima nazivoma. Eden je dobil naziv cesarjevega točaja in drugi njegovega svetovalca, oba pa sta se nato preselila na Dunaj.

V črnomaljsko mestno središče želijo privabiti čim več območnih turističnih in ponudnikov drugih storitev. Prenoviti nameravajo tudi tamkajšnji tako imenovani Stoničev grad iz 17. stoletja, ki je stoji v neposredni soseščini črnomaljskega gradu, in pripraviti idejna izhodišča za nadaljevanje celovite prenove ter oživitve zgodovinskega mestnega jedra.

V izdelavi je že prometna študija, ki bo upoštevala prometne tokove, ki so v središču mesta nastali po preusmeritvi prehodnega prometa na novo mestno obvoznico, je še navedel Kavšek.

Črnomaljska občina in ministrstvo za kulturo sta sicer decembra lani podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Branilci krone in meja oziroma prenove ter oživitve pritličja črnomaljskega gradu in mestnega jedra. Naložbo bo stala dva milijona evrov, ministrstvo bo zanjo prispevalo približno 1,3 milijona evrov.

Ministrstvo bo navedeni znesek zagotovilo iz evropskega mehanizma za okrevanje in odpornost, razliko bo pokrila občina. Črnomaljci želijo v okviru tega projekta oživiti mestno jedro in do konca leta 2025 celostno prenoviti in oživiti grajske pritlične prostore ter razviti tri privlačne turistične izdelke oziroma s pomočjo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije oblikovati okolje za izvedbo prenovljene kulturno-turistične ponudbe.

Izboljšali bodo javno dostopnost tega kulturnega spomenika in tamkajšnjega prireditvenega prostora oziroma enega od najpomembnejših arhitekturnih ostankov belokranjske kulturne dediščine.

Grad, ki oblikuje severno stranico črnomaljskega glavnega trga, stoji na obrambno najugodnejši legi rečnega okljuka, na katerem je pozidano historično mestno jedro.

Dvonadstropno grajsko poslopje ima kastelsko zasnovo, v kateri je gradbeno poudarjeno zlasti severno krilo. Letnica 1694, izpisana pod napuščem ob prvotnem okencu na severnem pročelju izstopajočega krila, priča o eni od številnih predelav, ki jih je bilo poslopje deležno v svoji večstoletni zgodovini in so temeljito zabrisale njegovo slogovno in časovno oprijemljivo podobo.

Zaradi prvinske strukture in redkih, a pričevalnih gotskih sestavin, nastanek gradu postavljajo v zreli srednji vek in ga povezujejo s prvotnimi lastniki oziroma z gospodo Črnomaljskimi. Pred drugo svetovno vojno so v gradu delovali hotel in razni uradi, med drugo svetovno vojno pa različni organi narodnoosvobodilnega gibanja. Po vojni so ga nacionalizirali. V gradu ima sedež uprava Občine Črnomelj. V delu grajskega poslopja je mestna muzejska zbirka.