Protestniki v Malagi. Foto: EPA
Protestniki v Malagi. Foto: EPA

Protestniki iz priljubljenih andaluzijskih destinacij Granade, Seville in Cadiza so se pridružili domačinom iz Malage, potem ko so podobni protesti pred kratkim že potekali na Kanarskih otokih in Balearih, čez teden dni pa je napovedan še en v Barceloni.

Španijo naj bi letos obiskalo več kot 100 milijonov turistov, kar je več kot še enkrat toliko, kot ima Španija prebivalcev, zato številni, celo znotraj turistične industrije, menijo, da je stanje doseglo skrajno mejo, poroča Guardian.

Foto: EPA
Foto: EPA

Pritožbe segajo od nasičenja javnih prostorov in javnih prevoznih sredstev do uničenja malih lokalnih podjetij, a srž vseh težav je stanovanjska kriza. Turistične nastanitve so skrajno dobičkonosen posel, cene so se povzpele v nebo, s tem pa pognale iz mest lokalno prebivalstvo in iz zgodovinskih mestnih jeder naredile mesta duhov ali pa turistični Disneyland.

Malaga, do nedavnega izhodišče za gosto pozidana obmorska letovišča na Costa del Sol, je postala sama turistična destinacija, pri tem pa se naglo gentrificira in izpodriva domačine iz njihovih domov. Catherine Powell, ena od vodij pri Airbnbju, je povedala, da je mesto trenutno ena od najbolj iskanih destinacij.

"Ljudje, ki delajo v turistični industriji, si ne morejo privoščiti najemnine v lastnem mestu. Dokler se na stanovanja gleda kot na tržno sredstvo, rešitve ne bo," meni Curro Machuca iz malaškega sindikata najemnikov. "Menimo, da je graditi gospodarstvo Malage na monokulturi turizma nevzdržno in se mora spremeniti.”

Stanje v Španiji je postalo nevzdržno. Foto: EPA
Stanje v Španiji je postalo nevzdržno. Foto: EPA

Je rešitev v nepodaljševanju licenc?

Olalla Luque Colmenero iz aktivistične skupine Albayzín Habitable iz Granade, ki si prizadeva zaščititi zgodovinsko četrt Albayzín, ki je vpisana tudi na Unescov seznam svetovne dediščine, pravi, da je tamkajšnje prebivalstvo ključno.

“Vse lepo in prav, biti vpisan na Unescov seznam, ampak tu ne gre samo za arhitekturo. Dediščina so tudi ljudje in njihove tradicije ter družbeni vidik, to je tisto, kar izgubljamo," je dejala.

Turisti v Malagi. Foto: EPA
Turisti v Malagi. Foto: EPA

Po besedah Colmenerove je razmah turističnih nastanitev pomenil, da se v tem delu mesta dejansko ne da več najeti stanovanj. "Turizem je pomemben za mesto, tisto, čemur nasprotujemo, je turizem, ki prežene ljudi iz njihovih domov.”

Barcelonski župan Jaume Collboni je prejšnji teden dvignil kar nekaj prahu, ko je napovedal, da ne bodo podaljšali licenc za 10.000 turističnih stanovanj v mestu, ko se te leta 2028 iztečejo. Barcelonskemu zgledu naj bi sledila še druga mesta.

Martí Cusó, barcelonski stanovanjski aktivist, je eden od organizatorjev sobotnih protestov, kjer se bodo zbrali protestniki iz 80 organizacij in se podali na protestni pohod pod sloganom: "Dovolj! Postavimo meje turizmu!"

Collbonijevo potezo je označil za "propagandno, bolj kot kar koli drugega", in pravi, da je množični turizem, zaradi katerega so se podražila stanovanja, številne pognal v revščino. "Nehati moramo trošiti po 80 milijonov evrov na leto za promocijo Barcelone v tujini. Ne gre samo za omejitev turizma, ampak zagotovitev pravic ljudi, ki živijo tu,” je še dodal.