Trta je s 450 leti vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Foto: BoBo/Jure Banfi
Trta je s 450 leti vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Foto: BoBo/Jure Banfi

Vrhunec dogajanja bo nedeljska trgatev stare trte na Lentu.

Štiridnevni festivalski program vključuje tri vinsko-kulinarične večere, tridnevno tržnico slovenskih dobrot in doživetja, kot so tradicionalno splavarjenje po Dravi, pohod po mestnih gričih in obisk Vinagove vinske kleti. Festival, ki ga vsako leto pripravljajo v sodelovanju z lokalnimi ponudniki, bo letos prvič gostoval tudi na kulturnih prizoriščih – v Umetnostni galeriji Maribor in na arkadah Mariborskega gradu.

Kot je pred dogodkom dejal mariborski župan Saša Arsenovič, se je zgodovina mesta začela ob reki, s prenovo Lenta pa so ta del mesta končno vrnili občanom in tudi znameniti najstarejši trti. Veseli se zaključka prenove Hiše najstarejše trte, ki bo skupaj z Minoriti in Vojašniškim trgom zaokrožila mestno zgodbo, posvečeno kulturi in gastronomiji.

V petek bodo na arkadah Mariborskega gradu pripravili vinsko-kulinarični večer, na katerem bodo obiskovalci spoznavali ponudbo vinotek in vinskih barov, v soboto pa bo večer z vrhunskima sommelierema Valentino Bufolina in Vaneso Centrih. Na Glavnem trgu bo v petek in soboto tržnica slovenskih dobrot, na kateri se bo predstavljalo 15 imetnikov certifikata Naše najboljše.

Vrhunec bo trgatev

V nedeljo se bo tržnica preselila na Trg pri najstarejši trti, kjer bo dopoldne vrhunec festivala – 38. praznik trgatve najstarejše trte na svetu v družbi gospodarja trte, župana Arsenoviča, skrbnika trte Staneta Kocutarja, mariborske vinske kraljice Maruše Mukenauer in vinske kraljice Slovenije Sanje Ferjančič, vinskih vitezov ter malečniških bračev.

Prvi grozd bo odrezal Jože Protner, ki je tesno povezan z najstarejšo trto, saj je leta 1980 podpisal delovni nalog, po katerem se je ekipa agronomov lotila revitalizacije trte, sedem let pozneje pa je zasnoval program prve slovesne trgatve najstarejše trte.

Letošnja pozeba v delu štajerskih vinogradov trte ni prizadela, je pa že s tvorbo cvetnih zasnov dala vedeti, da grozdja ne bo zelo veliko, je povedal skrbnik trte Kocutar. Letošnji pridelek znaša 14 kilogramov. V zadnjih 38 letih je bil najmanjši pridelek leta 2011, ko je tehtal 13 kilogramov, največji pa leta 2019, kar 107 kilogramov, je še povedal.

Po spletu srečnih okoliščin so organizatorji pridobili avtentično zaprto stekleničko prve polnitve vin najstarejše trte letnika 1987. To je bilo veliko presenečenje, saj so bili prepričani, da so vse stekleničke prve polnitve izgubljene. Stekleničko bodo javno predstavili na dogodku VinDel 16. oktobra, nato pa jo bodo predali Muzeju najstarejše trte na svetu.