Cerkniško jezero je priljubljeno med dnevnimi turisti. Foto: BoBo
Cerkniško jezero je priljubljeno med dnevnimi turisti. Foto: BoBo

Pravo poletno ohladitev boste zagotovo doživeli na Blokah, kjer je vedno nekaj stopinj hladneje, v objemu smrek pa leži še hladnejše jezero. Vse okoli njega pa je delo spretnega domačina, tudi lesene hišice, v katerih lahko prespite. Prav posebna med njimi ima celo premično posteljo, kar omogoča spanje pod zvezdami. "Januarja in februarja so bile blazne rezervacije in je bil zaseden praktično cel avgust, potem se je približno tri četrt storniralo, popolnoma ustavilo, zdaj pa počasi kaplja," je povedala Martina Lah.

Ohladitev ponuja tudi sprehod po Rakovem Škocjanu. Foto: BoBo
Ohladitev ponuja tudi sprehod po Rakovem Škocjanu. Foto: BoBo

Jezero ima celo tobogan za otroke, v brunarici pa dobite zemljevid krožne, 18 km dolge Krpanove pešpoti. "Vsak domačin jo praktično pozna, tako da so vodiči praktično v vsaki vasi," je še dodala Lahova.

Cerkniško jezero je priljubljeno med dnevnimi turisti, še posebej zadnje tedne je bila ob sobotah in nedeljah tam gneča. Peš ali s kolesom se lahko podate po označenih poteh, opazujete, kaj se skriva na dnu jezera, ko to poleti presahne, in številne le za to območje značilne ptice.

"Mi smo v preteklih letih ugotavljali, da se ljudje na Cerkniškem jezeru zelo radi izgubijo, tudi tja, kjer jih preveč ne želimo, zato smo uredili nove urejene tematske pešpoti, nove kolesarske poti, na teh poteh so urejene tri ornitološke opazovalnice, nekakšne razgledne platforme," je povedal direktor Notranjskega regijskega parka Matevž Podjed.

Ohladitev ponuja sprehod po Rakovem Škocjanu. Na poti med Cerkniškim in Bloškim jezerom je urejenih 36 mest za avtodome, vmes se skriva Križna jama, ki ponuja plovbo s čolnom po jamskem jezeru, po osmih mesecih pa je ponovno odprta tudi koča na Slivnici.

Obiskovalci lahko ob Cerkniškem jezeru prenočijo