Čistilna naprava bo izboljšala kakovost vode v ribniku Marof ter na Gračnici in Savinji. Foto: Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško
Čistilna naprava bo izboljšala kakovost vode v ribniku Marof ter na Gračnici in Savinji. Foto: Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško

Ribnik Marof je pomemben tako z vidika naravnih danosti kot kulturne dediščine, zdaj pa ga nameravajo oživiti. Kot so za STA povedali na laški občini, so se najprej lotili čiščenja trenutno onesnažene vode v ribniku z vgradnjo biološke čistilne naprave s prostornino 12.000 litrov. Ta bo po oceni občine izboljšala kakovost vode v ribniku Marof ter na Gračnici in Savinji. S tem želijo rekam in potokom povrniti življenje ter ustvariti pogoje za ponovno samovzrejo rib, predvsem avtohtonih vrst.

Občina bo poskrbela tudi za razvoj dopolnilne zelene ponudbe. Foto: Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško
Občina bo poskrbela tudi za razvoj dopolnilne zelene ponudbe. Foto: Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško

V načrtu je tudi posodobitev kuhinjskih prostorov v objektu ob ribniku, ki bodo omogočali varno pripravo hrane iz lokalno gojenih rib in pridelkov z okoliških kmetij. Kot so poudarili na občini, je bila gostinska ponudba v objektu pred petimi leti že vzpostavljena, vendar se dejavnost ni nadaljevala, objekt pa je začel propadati.

Občina bo poskrbela tudi za razvoj dopolnilne zelene ponudbe na področjih gastronomije, ribiškega turizma, športa in izobraževanja z namenom krepitve družbene sprejemljivosti akvakulture in vitalnosti lokalne skupnosti. Za dosego tega cilja bodo zbrali dediščinsko gradivo na področju kulinarike ter ribiških praks in zgodb širšega območja ribnika Marof, ki bo podlaga za razvoj novih, posodobljenih jedi v prenovljenem gostinskem objektu Marof.

Vsebine zbranega gradiva bodo podlaga za pripravo in izvedbo dveh inovativnih učnih programov učilnice v naravi za otroke druge in tretje triade osnovnih šol ter za razvoj šestih turističnih produktov za različne ciljne skupine. Zbrano gradivo bodo digitalizirali v obliki elektronske knjižice, ki bo dostopna širši javnosti prek spletnih strani partnerjev v projektu. Na območju ribnika bodo postavili štiri tematske table, načrtujejo pa tudi tri kulinarične delavnice.

Vrednost projekta, ki bo predvidoma končan decembra letos, je 96.000 evrov. Občina bo prispevala nekaj manj kot 26.000 evrov, dobrih 70.000 evrov pa pričakuje iz naslova državnega sofinanciranja.