Prvi hotel na svetu, zgrajen iz snega in ledu, ki stoji 200 kilometrov severno od polarnega kroga v Jukkasjärviju, je namreč razkril povsem novo suito, ki sta jo oblikovala švedski princ Carl Philip in njegov poslovni partner Oscar Kylberg.

Razkošna suita, poimenovana "Sanje kresne noči", se ponaša s cvetličnimi elementi in rastlinami, stene so okrašene z ledenimi zidaki, napolnjenimi z živopisanim cvetjem in zelenjem, s stropa pa visi osupljiv lestenec, prav tako s cvetlicami.

Princ Carl Philip in Kylberg pravita, da sta skušala poustvariti vzdušje kresne noči, enega najbolj priljubljenih praznikov na Švedskem.

"Kako bolje prikazati pravi značaj ledu, kot da vanj ujamete najkočljivejše in najlepše švedsko poletno cvetje v arktičnem okolju? Za nas, Švede, je kresna noč polna mitov in legend," sta zapisala.

"V skandinavski naravi, ki nas obdaja, cvetlice in led igrajo velik del naše kulture in odraščanja ter močno vplivajo na nas, Nordijce. Upam, da vas bo najina vizija s suito kresne noči privabila, da del nas postanete tudi vi."

32 umetnikov za sezonski hotel

Carl Philip, sin švedskega kralja Carla Gustafa in kraljice Silvie, je ustanovil oblikovalski studio Bernadotte & Kylberg s svojim prijateljem, oblikovalcem Oscarjem Kylbergom, leta 2012.

In čeprav sta pred tem že sodelovala z bolj uveljavljenimi znamkami, kot sta Hästens in Georg Jensen, je to prvič, da sta izvajala projekt, v celoti zasnovan iz snega in ledu.

Dvojec je med 32 umetniki, izbranimi za postavitev najnovejše različice 2870 kvadratnih metrov prostranega sezonskega hotela, ki ga sestavlja 12 suit, 24 ledenih sob in ena glavna sala.

ICEHOTEL je ustanovil Yngve Bergqvist leta 1989 in od takrat dalje ga vsako zimo na novo postavijo. Leta 2016 so mu dodali še ICEHOTEL 365, ki je odprt vse leto in se ponaša z barom, umetniško galerijo in več suitami.