Versailles je ena najbolj obleganih turističnih znamenitosti v Franciji in na svetu, letno jo obišče okoli deset milijonov ljudi. Foto: Pixabay
Versailles je ena najbolj obleganih turističnih znamenitosti v Franciji in na svetu, letno jo obišče okoli deset milijonov ljudi. Foto: Pixabay

Butični hotel Le Grand Controle obsega del dvorca, ki ga je za potrebe finančnega ministrstva zgradil Jules-Hardouin Mansart, najljubši arhitekt kralja Louisa XIV.

Ureditev hotela je načrtoval pariški arhitekt in notranji oblikovalec Christophe Tollemer, pomagala pa mu je ekipa strokovnjakov za 18. stoletje, da bi čim bolj pričarali duha tistega časa.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V razkošnem hotelu, ki je del luksuzne hotelske verige Airelles, je 14 sob in apartmajev. Te so poimenovane po osebah, ki so povezane z dvorcem, med njimi je Jacques Necker, ki je Louisu XVI. svetoval glede financ, in njegova hčerka, pisateljica Madame de Staël.

Hotel ponuja čudovit razgled na znamenito palačo Orangerie, vrtno stavbo, ki jo je zasnoval francoski arhitekt Jules Hardouin-Mansart, v kateri so pomaranče, limone, oleander, palme ... Znotraj hotela deluje tudi spa Valmont, ki ima 15-metrski notranji bazen.

V restavraciji, ki jo vodi priznani kuharski mojster Alain Ducasse, je na voljo meni, ki ga je navdihnil Louis XIV., pa tudi klasične francoske jedi. Privoščite si lahko čaj, ki je poimenovan po kraljici Marii Antoinetti.

Gostom je ves čas na voljo osebni butler, ponujajo jim bodo tudi zasebne oglede dvorca in sprehode po praznem parku.

Zveni mamljivo, kajne? Cena za prenočitev je od 1700 evrov naprej, piše CNN.