Muzej kanabisa v Zagrebu so odprli pred dnevi. Foto: EPA
Muzej kanabisa v Zagrebu so odprli pred dnevi. Foto: EPA

Po svetu obstaja že kar nekaj tovrstnih muzejev, na primer v Amsterdamu ali po ZDA. A na območju nekdanje Jugoslavije, nekdaj eni največjih pridelovalk konoplje na svetu, so prvega odprli v središču Zagreba. Kot je znano, je bilo malo po koncu 2. svetovne vojne po Jugoslaviji s konopljo zasajenih kar šestdeset tisoč hektarjev površin, kar je takrat predstavljalo 25 odstotkov evropske in šest odstotkov svetovne pridelave.

Pobudnik in njegov snovalec je domačin Tvrtko Kračun, ki je skozi leta zbral veliko knjig in drugega gradiva o konoplji. Muzej je razdelil na več delov: eden je posvečen zgodovini konoplje, njenim vrstam in drugim osnovnim informacijam o tej rastlini – predstavljeno je, na primer, kako raste, kdaj cveti, kako se žanje, je za Jutarnji list razložil pobudnik muzeja in dodal, da imajo razstavljeno tudi tisto najzloglasnejšo vrsto konoplje.

Vstopnina znaša 50 kun na osebo (6,64 evra). Foto: EPA
Vstopnina znaša 50 kun na osebo (6,64 evra). Foto: EPA

Obiskovalci lahko kupijo različne izdelke iz konoplje, na primer piškote, čokolade ali olja, ali si ogledajo, kako je videti rastoča rastlina. V okviru razstave pa izvedo tudi številne zanimivosti, povezane s konopljo: da je bila to prva stvar, prodana prek spleta; da jo je nekoč (nevede) pomagal Louisu Armstrongu pretihotapiti ameriški predsednik Richard Nixon; da je trgovina s kanabisom v Koloradu že za trikrat presegla prodajo McDonaldsa ali Starbucksa itd.

V muzeju je predstavljena tudi zgodovina uporabe konoplje od davnih časov do danes, zgodovina marihuane in njene uporabe, vse o hašišu itd., še piše Jutarnji list. Poseben razdelek pa so posvetili tudi znanim osebnostim, ki zagovarjajo uporabo marihuane.

Zanimivo je sicer, da je muzej (menda po naključju) postavljen v stavbi ravno nasproti zagrebške glavne policijske postaje. Kračun pa se je iz tega pošalil na prav poseben način: vsem policistom in policistkam (pa tudi drugim predstavnikom oblasti) ponuja prost vstop, saj si želi, da bi se temeljito poučili o vseh prednostih in slabostih konoplje.