Kanarski otoki so že dolgo priljubljena zimska točka. Foto: EPA
Kanarski otoki so že dolgo priljubljena zimska točka. Foto: EPA
Naj vas očara Marakeš. Foto: MMC RTV SLO/Anja Sajovic

Številni kraji, ki jih danes obravnavamo kot poletne počitniške točke, so v 19. stoletju zaživele kot zimska zatočišča. Sredozemlje, npr. francoska in italijanska riviera, amalfijska obala, Sicilija, španske coste in estorilska obala na Portugalskem so vabile že popotnike v 19. stoletju s svojim milim podnebjem.

Zime v Sredozemlju so zelo prijetne, če ste pripravljeni sprejeti, da dežuje pogosteje kot poleti. In čeprav ni nikdar zares vroče, ste lahko prepričani, da bo še vedno precej topleje kot v Sloveniji ali drugod po Evropi. Mnogi - po tem slovijo zlasti Britanci - imajo po obalah Sredozemlja cele zimske skupnosti. Tudi cene so pozimi najugodnejše.
Španija: Med Britanci nedvomno najbolj priljubljena točka za zimski pobeg. V Marbelli vas pričakajo prijetne temperature tam nekje do 20 stopinj: povsem dovolj toplo, da se poženete v zunanji bazen ali pa sedite zunaj s knjigo.
Kanarski otoki: vedno priljubljeni. Turistične agencije ponujajo cenovno zelo ugodne pakete za otočje, ki že leta slovi po svoji čudoviti naravi, vulkanih, plažah in - soncu.
Madeira: portugalski rajski otok.
Dubaj: vročina zagotovljena, za svoj denar pa tam dobite veliko.
Portofino: to očarljivo italijansko obalno mesto v Liguriji je bilo nekoč najljubši poletni oddih za Elizabeth Taylor in Richarda Burtona, a je od takrat izgubilo priljubljenost. Horde turistov so torej šle, a to je samo dodaten plus in Portofino ostaja krasen kraj - v vseh letnih časih.
Taormina: Sicilija še vedno ostaja za italijanske razmere začuda neoblegana. A letalske povezave so dobre, tako da ni razloga, da ne bi odkrili tega sredozemskega bisera. Za vaš prvi obisk otoka je Taormina na vzhodni obali popolno izhodišče. Osupljiva s prelepim razgledom na Etno in polna kotičkov, kjer lahko dolgo posedate ali pa izvrstno obedujete.

Marakeš: nizkocenovni letalski prevozniki so maroškemu turizmu precej pomagali s tem, ko so naredili to severnoafriško državo za dostopnejšo. Če govorimo o enkratnemu pobegu za konec tedna, težko kaj premaga Marakeš, ki se ponaša s čudovitimi gostišči, odličnimi nakupovalnimi možnostmi in izvrstnimi restavracijami.
Cannes: večina ljudi si za krajši pobeg na jug Francije izbere Nico, a Cannes - le kratko, poceni vožnjo z vlakom stran - ima več sloga in elegance. Od tu lahko zlahka obiščete še Antibes ali St. Tropez. Cannes, kot celotna riviera, je zunaj turistične sezone precej privlačnejši, saj ga ne zasedajo Rusi s svojimi ferrariji.