Otok s svojim koralnim grebenom privablja potapljače z vsega sveta. Foto:
Otok s svojim koralnim grebenom privablja potapljače z vsega sveta. Foto:
Istoimenski liker živo modre barve.
Sončni zahod na plaži. Foto: EPA
Voda je kristalno čista in vidljivost pod vodo sega tudi do 30 metrov. Foto: EPA

Od hipnotično okrašenih stavb do bujnih koralnih grebenov pod bleščeče turkiznim morjem - Curaçao ima več kot dovolj atrakcij tako na kopnem kot pod morjem, da turiste prijetno zaposluje.
Na stotine stavb je spomeniško zaščitenih in sestavljajo del bogate kulturne zgodovine otoka, vključno z najstarejšo stalno rabljeno sinagogo na zahodni polobli in cerkvijo, ki ima v steni obtičano topovsko kroglo.
Tu sta še plavajoča tržnica iz 50 kilometrov oddaljene Venezuele in hotel, zgrajen v obalni trdnjavi. Znotraj obzidja danes najdemo bazen, restavracijo in bar. Odlično potapljanje je eden glavnih dražev otoka, ki ponuja mešanico čudovite narave in živahnega nočnega življenja.

Pobeg pred množicami
Curaçao je oktobra postal neodvisna država znotraj kraljevine Nizozemske, njegove vezi z Nizozemsko pa segajo v leto 1634, ko je bila tukaj ustanovljena nizozemska trgovska kolonija. Historične stavbe so prestolnici Willemstad leta 1997 prislužile oznako svetovne dediščine Združenih narodov.
Ko se je Unesco odločil dati Willemstad na seznam kulturno najpomembnejših krajev na svetu, so pri tem navajali številna distinktivna zgodovinska okrožja, ki odsevajo sloge iz nizozemskih, španskih in portugalskih kolonialnih mest, ki so trgovala z otokom, ki se je v treh stoletjih razvil v izjemno raznoliko skupnost. Kljub vključitvi na seznam skupaj z nekaj najznamenitejšimi turističnimi destinacijami sveta pa daje Willemstad (kot tudi otok v celoti) občutek kraja, ki še ni bil popolnoma odkrit. "Ni boljšega kraja za pobeg kot kraj, za katerega ni še nihče slišal," oglašujejo otok v uradni turistični brošuri.
Med pastelnimi stavbami in oceanom
Večina stavb na edinstven način meša klasični nizozemski dizajn s karibskimi vplivi. Strme strehe s podstrešnimi okni s tekočimi obrobami pokrivajo hiše, ki sevajo v pastelnih barvah. Štukaturni zidovi, ki jih razbijajo živahno prebarvana polkna, so včasih prekrivali surove gradbene materiale, kot denimo koralni kamen. Dekorativne verande in predverja dodajajo svoje izrazito karibskem slogu.
Center Willemstada je raj za sprehajanje, saj so glavne otoške historične četrti vzdolž naravnega pristanišča naravnost idealne za lagodno pohajkovanje. Zaliv Santa Ana deli prestolnico na dva dela - v najstarejši, Pundi, najdemo Fort Amsterdam, ki so ga zgradili kmalu po tem, ko so Nizozemci prevzeli otok od Špancev. Bližnje obzidje se razteza prek 300 metrov vzdolž morja, s številnimi restavracijami z razgledom na ocean. V ozkih uličicah Punde je množica najstarejših stavb v mestu, ki segajo v 17. stoletje. Leta 1732 zgrajena sinagoga Mikve Israel-Emanuel živahno rumene barve je le streljaj stran.

Raj za potapljanje
Dvižni most povezuje Pundo z Otrabando, območjem na drugi strani zaliva, ki so ga pozidali v 18. stoletju. Tu je še ena obalna trdnjava s še več trgovinicami, restavracijami in igralnico. Še ena izjemno slikovita in živopisana četrt je le kratek sprehod oddaljena od središča - Scharloo, v katerem najdemo umetelno dekorirane graščine, ki so jih v 19. stoletju zgradili judovski trgovci.
A pohajkovanje po mestu je le en del bogate ponudbe Curaçaa. Tukajšnji koralni greben je, denimo, raj za potapljače. Voda je kristalno čista in topla, pod vodo pa kar mrgoli najrazličnejših živalskih vrst, od morskih želv do hobotnic, od morskih vetrnic do pisanih spiral posebne vrste morskih črvov. Potapljaške trgovine peljejo potapljače z ladjami do edinstvenih lokacij. Ena najbolj znanih se imenuje Gobji gozd, ki je dobila ime po svojih orjaških gomilah zvezdnatih koral, oblikovanih kot gobe, nakopičene druga na drugi.
Bogata je tudi kulinarična ponudba, ki s svojimi evropskimi, afriškimi in južnoameriškimi vplivi odseva večkulturni značaj otoka. In čeprav na Curaçau z lahkoto najdete svoj mirni kotiček, je poskrbljeno tudi za tiste, željne večerne zabave. Tu so številne igralnice, plaža Mambo pa se ob koncih tedna po sončnem zahodu spremeni v en sam velik 'žur'. Speči pelikani se zdijo glasbe in vsesplošnega rajanja že vajeni.