Otok North Sentinel. Fotografije, razen posnetih iz zraka, boste težko našli. Foto: Wikipedia
Otok North Sentinel. Fotografije, razen posnetih iz zraka, boste težko našli. Foto: Wikipedia
Tajni vatikanski arhivi. Foto: Reuters
Plošča ob vhodu v klub Bohemian Grove v San Franciscu. Foto: Wikipedia
Izbruh ognjenika na Surtseyju. Foto: Wikipedia

O nekaj takšnih krajih smo na naših straneh že pisali, zdaj pa so pri Huffington Postu zbrali deseterico skrivnostnih, zapuščenih in tajnih krajev, za katere se čim prej sprijaznite, da si jih, najverjetneje, ne boste mogli nikdar ogledati v živo.

Poveglia, Italija
O Poveglii smo na MMC-ju pisali ravno v teh dneh. Otok, ki leži med Benetkami in Lidom in na katerem je zakopanih več sto tisoč okostij, velja med Italijani za otok duhov. Poveglia ima temačno zgodovino: v času epidemij kuge so ga uporabljali za karanteno, mestne oblasti pa so na otok skupaj s trupli vozile na tisoče in tisoče okuženih nesrečnikov, ki so jih nato tam sežigali. Do leta 1968 je bila na otoku psihiatrična bolnišnica in po legendi naj bi neki zdravnik, ki je na svojih bolnikih izvajal srhljive poskuse, z zvonika skočil v smrt, njegov duh pa še vedno straši po otoku skupaj z dušami trpinčenih. Poveglia je zaprta tako za turiste kot za domačine, do nje pa praktično ne morete (razen, če podkupite kakega čolnarja).
White's gentlemen's club, London
White's gentlemen's club je verjetno najbolj ekskluziven klub na svetu - vsi člani so moški, med njimi pa jih je kar nekaj modre krvi, kot denimo britanski princ Charles, ki je pred poroko s princeso Diano tu gostil svojo fantovščino. White's ima biljardnico, bar in restavracijo, ki ima na stalnem meniju "divjačino, divje kure in jerebice". Člani kluba slovijo tudi po sklepanju nenavadnih stav, ki jih skrbno zapisujejo v klubski knjigi: leta 1816 je tako Lord Alvanley s svojim prijateljem stavil za 3.000 funtov, katera kaplja dežja bo prej padla na dno okna. Da prideš v White's, moraš poznati nekoga, ki je že član.
North Sentinel Island, Otočje Andaman
Na ta prelepi otok nedaleč od indijske obale, ki ga obkroža prodorno modro morje, turisti nimajo vstopa - a ne po vladni izbiri. Na North Sentinelu namreč živi avtohtono pleme, ki ima od 50 do 250 pripadnikov, ki so z loki in puščicami pregnali z otoka vse obiskovalce (od novinarjev do radovednežev). Tudi če bi želeli tvegati obisk otoka, je dostop z morja varen le dva meseca na leto.
Tajni vatikanski arhivi, Italija
Razen če ste učenjak s sposobnostmi (in zanimanjem) Dana Browna, ne boste nikdar stopili v ta arhiv. V to tajno knjižnico, v kateri so na 80 kilometrih polic shranjeni uradni dokumenti Vatikana (vključno z zahtevo za razveljavitev poroke Henrika VIII., dokumenti s sojenja Galileu in pismo Marije Škotske) dovolijo vstop le tisoč raziskovalcem (s priporočili!) na leto. Trenutno se v arhivih ukvarjajo z digitalizacijo pisma Michelangela, ki so ga našli med dokumenti.

Bohemian Grove, Kalifornija
V San Franciscu obstaja klub za gospode, ki vsako poletje gosti skrivni, dva tedna dolg tabor Bohemian Grove. "Taborit" prihajajo nekateri od najuglednejših Američanov, od predsednikov do založnikov, za katere prirejajo najrazličnejše dogodke, od stand-upov in skupinskega uriniranja v gozdu do resnejših pogovorov o poslih in politiki. Nekoč se je na tabor skušal pretihotapiti urednik revije Vanity Fair, a je bil aretiran. Enega izmed seznamov povabljencev iz preteklih let je objavil tudi Wikileaks.

Območje 51, Nevada
Zloglasno Območje 51 v nevadski puščavi je tajna veja vojaškega letalskega oporišča Edwards nedaleč od Las Vegasa, za katero nihče prav dobro ne ve, kaj se tam dogaja. Znano je, da je v vse skupaj vpletena obveščevalna agencija CIA, da obstoja Območja 51 niso uradno priznali vse do julija letos in da na območju najverjetneje preizkušajo orožje in/ali bojna letala. Teoretiki zarote Območje 51 povezujejo z Nezemljani in obtožujejo vlado, da za bodečo žico sredi pustinje skriva NLP-je in zarodke Nezemljanov.

Surtsey, Islandija
Surtsey je eden najbolj neokrnjenih mladih ekosistemov na Zemlji, ki je nastal šele v 60. letih, potem ko je več izbruhov ognjenika pod morsko gladino rodilo majcen otok. Kljub mladosti otoka na njem že živi 89 različnih ptičjih vrst - galebi so se tam naselili leta 1984, pred nekaj leti pa so znanstveniki prvič zasledili tudi njorke. Med drugimi novimi prišleki so še tjulnji in polži slinarji. Edini ljudje, ki so do zdaj obiskali otok, so raziskovalci, ki prenočujejo v majceni koči s pogradi, ob odhodu pa morajo za seboj skrbno zabrisati vse sledi svojega obstoja.

Mount Weather Emergency Operations Center, Virginija
Operacijski center ameriške zvezne agencije za upravljanje z naravnimi nesrečami (FEMA) je ob takih in drugačnih katastrofah ključno središče za najvišje predstavnike ZDA. 11. septembra so, denimo, sem prepeljali podpredsednika Dicka Cheneyja in številne člane kongresa. 228 hektarov prostran kompleks na varni lokaciji zunaj Washingtona ima pisarne, spalnice po vzoru študentskih domov in jedilnico. Kompleks stražijo oboroženi vojaki.

Izobraževalni muzej državnevarnosti Džjangsu, Kitajska
V tem muzeju je na ogled nekaj bolj prefinjenih kitajskih vohunskih naprav, kot so miniaturne kamere, mikrofoni, vdelani v kalkulatorje, in pištole, ki so videti kot rdečilo za ustnice. Ogled muzeja, kjer so razložene tudi vohunske taktike Kitajske, je omogočen samo kitajskim državljanom, fotografiranje pa je strogo prepovedano tudi njim.
Podzemna postaja Aldwych, London
Med drugo svetovno vojno so to postajo podzemne železnice uporabljali kot zaklonišče pred zračnimi napadi in skrivališče za umetniška dela iz Narodne galerije. Postaja je delovala do leta 1994, danes pa je popolnoma zapuščena. Na tirnicah stojijo stari vagoni, stara čakalnica in ploščadi pa samevajo. Če imate res srečo, boste ujeli eno od redkih tur po postaji Aldwych, sicer pa večina obiskovalcev vanjo kar vdre.