Grad, ki 'pazi' na Prago, velja za največji starodavni grad na svetu. V povprečju je dolg 570 metrov in širok 130 metrov. Foto:
Grad, ki 'pazi' na Prago, velja za največji starodavni grad na svetu. V povprečju je dolg 570 metrov in širok 130 metrov. Foto:

Ljudje si že stoletja gradijo zavetišča, v katerih so varni pred napadalci. "Kremenčkovi" so še živeli v jamah, v srednjem veku pa so, večinoma na vzpetinah, začeli graditi ogromne gradove, ki so jih obdali s kamnitimi zidovi.

"Zlata doba" gradnje gradov se je začela pred okoli tisoč leti in trajala 500 let. Prve gradove so zgradili v Angliji, po normanskih vpadih. Viljem Osvajalec, ki je iz domovine Francije hodil na pohode v Anglijo, je namreč želel obraniti novo kraljestvo in hkrati pokazati svoj vpliv. Prav v času normanske zasedbe Otoka so gradovi zato rastli "kot gobe po dežju".

Gradov je mnogo, vsak nosi med zidovi svoje skrivnosti. Nekateri so izredno dobro ohranjeni, drugi se ponašajo z prvotnim pohištvom in pripomočki, spet s tretjih je odličen razgled na okolico. Mi pa vam tokrat predstavljamo tiste, ki so po svoji površini največji na svetu.

A. P.

Praški grad ni le največji grad na svetu, ampak sodi tudi med najstarejše. Zgrajen je bil leta 870, iz njegovih soban pa so vladali tako češki kralji kot cesarji Svetega rimsko-nemškega cesarstva ter predsedniki Češkoslovaške. V gradu so shranjeni tudi kraljevi dragulji. Med drugo svetovno vojno so se v grad naselili nemški poveljniki, v času komunizma pa predstavniki komunistične partije. Najzanimivejši za ogled so katedrala svetega Vida, narodna galerija in muzej igrač in zgodovine.
Prepovedano mesto sicer ni pravi grad, je palača v središču Pekinga, v kateri pa so skoraj pet stoletij prebivali kitajski vladarji. Krasen kompleks so gradili med letoma 1406 in 1420, vsebuje pa kar 980 stavb, razporejenih na 72.000 kvadratnih metrih površine. Kompleks je uvrščen tudi na Unescov seznam kulturne dediščine.
Iranska lepotica, trdnjava Arg-e Bam, velja za eno največjih opečnatih stavb na svetu. Videti jo je mogoče v mestu Bam, zgrajena pa je bila kot trdnjava ob Svileni cesti še pred letom 500 pred našim štetjem. Kot bivališče vladarjev in za obrambo mesta so jo uporabljali do leta 1850, potem pa so jo opustili, a ni znano, zakaj. Celotna površina trdnjave in njene okolice meri okoli 180.000 kvadratnih metrov, stavba pa je obdana z od šest do sedem metrov visokimi zidovi, ki so skupaj dolgi 1.815 metrov. Trdnjava je bila hudo poškodovana v potresu leta 2003, a je država obljubila, da jo bo obnovila.
Mogočna 'bela čaplja', japonski grad Himedži, je ena najstarejših ohranjenih zgradb iz časov srednjeveške Japonske. Sestavlja ga več kot 80 lesenih zgradb, mnoge pa očara zunanjost gradu, ki je povsem bela. Ker je grad bil namenjen za obrambo pred napadalci, vsebuje neskončen labirint hodnikov, zato se obiskovalcem utegne zgoditi, da bodo 'blodili' po poteh in se na koncu znašli na istem mestu, na katerem so začeli. Himedži je najbolje obiskani grad na Japonskem.
Drakula je brez dvoma ime, ki 'prestraši' vsakogar, in eden najbolj znanih 'prebivalcev' Transilvanije v Romuniji. Nič čudnega torej, da je ena glavnih turističnih znamenitosti v tej državi grad, ki velja za Drakulov grad, in stoji v mestu Bran. Slavo je ta mogočni grad dobil, ker naj bi v njem živel Drakula, literarni junak irskega pisatelja Brama Stokerja, a to ni res. Graščina, ki je bila zgrajena v 14. stoletju zaradi turških vpadov, je danes spremenjena v muzej.
Grad Warwick, ki 'kraljuje' nad reko Avon v Angliji, je odličen primerek angleške srednjeveške arhitekture. Postaviti ga je dal Viljem Osvajalec v 11. stoletju in vse do 18. stoletja je bil trdnjava, nato pa so ga spremenili v podeželsko 'hišo'. Kot večina drugih gradov tudi grad Warwick povezujejo z mnogimi zgodbami o duhovih in strašenju.
Morda najbolj znani britanski grad je Windsor v bližini Londona, saj je to ena izmed treh uradnih rezidenc britanske kraljice. Windsor, ki velja za največji stalno naseljeni grad na svetu, saj v njem ves čas živijo ljudje že več kot 900 let, naj bi bil tudi najbolj priljubljen prostor kraljice Elizabete II. Površina pritličja meri skoraj 45.000 kvadratnih metrov. Če je kraljica v gradu, nad njim vihra kraljeva zastava, če ne, pa uradna državna zastava.
Brez dvoma najbolj obiskani in največkrat fotografirani nemški grad je 'beli lepotec', grad Neuschwanstein, ki leži na Bavarskem. Na strmem hribu ga je dal postaviti bavarski kralj Ludvik II., ki v svoj 'raj', ki je v mnogih budil zavist, ni sprejemal obiskovalcev. Turistom so ga odprli po njegovi smrti leta 1886, od takrat pa ga je obiskalo že več kot 50 milijonov ljudi. Bil je tudi navdih za Trnuljčičin grad v Disneylandu. Foto: EPA
Kdor se potepa po Irskem, le težko izpusti grad Blarney na jugu države, osem kilometrov oddaljen od mesta Cork. Največja znamenitost gradu je tako imenovani 'Blarney Stone'. Legenda pravi, da tistemu, ki poljubi ta kamen, nikoli več ne bo zmanjkalo besed in bo imel vedno 'podmazan' jezik.