Glavni trg v Taormini, kjer je vedno veliko turistov, pa tudi domačini radi posedajo na klopcah in opazujejo ljudi. Foto: http://www.sicile.ch
Glavni trg v Taormini, kjer je vedno veliko turistov, pa tudi domačini radi posedajo na klopcah in opazujejo ljudi. Foto: http://www.sicile.ch
Grški amfiteater
Ena izmed znamenitosti, ki si jih gotovo ogleda največ turistov. Foto: www.wikipedia.org

Taormina je bila nekoč grška kolonija, ki so ji jo Rimljani prilastili leta 212 pred Kristusom v drugi Punski vojni. Mestece sodi v pokrajino Messina, ki leži na severovzhodu Sicilije, le uro vožnje stran pa leži tudi vulkan Etna.

Zaradi svoje čudovite arhitekture in uglednega statusa je že od 19. stoletja dalje (prvi hotel v mestu so odprli leta 1874) priljubljena destinacija turistov. To opaziš takoj, ko prideš v mesto, saj se kar tare dragih trgovin, in tudi bežen pogled na večino turistov (kamor pa mi nismo spadali) daje vedeti, da je za bivanje v mestu treba globoko seči v žep. Samo za kavico na ulici Corso Umberto smo odšteli več kot 10 evrov. Pod mestecem, ki ima 10.500 prebivalcev, leži otok Isola Bella, okoli njega je lepa plaža, morje pa je tam zelo toplo in tudi zelo slano. V Taormini so našli zavetje številni umetniki, od Goetheja do Woodya Allena. V mestu tudi vsako leto že več kot 50 let prirejajo filmski festival, ki privabi številne zvezdnike.


Čez sladoled ga ni

Če boste obiskali Taormino, si poglejte tudi ostanke grškega teatra, ki je bil drugi največji na Siciliji s premerom 109 metrov. Tu še danes potekajo številne prireditve in koncerti. Meni je od izleta v Taormino najbolj ostal v spominu sladoled. Ja, to je bila prava poslastica, ki nas je vse popeljala v nove sfere sladoledne manije. Tako dober sladoled, kot sem jedla v Taormini, nisem jedla še nikjer. Zato vam, če vas pot kdaj zanese tja, toplo priporočam obisk Gelatomanie, kot se imenuje slaščičarna.

Prava mafijska poroka
Med obiskom Taormine smo bili priča še enemu dogodku, zaradi katerega so se naše usta razlezla v nasmeh: sredi trga smo opazovali pravo sicilijansko poroko. To pa je prava paša za oči, kajti za Sicilijance je poroka zares sveta stvar. Po ulici se je kar trlo razkošno oblečenih sorodnikov in prav vsi so se zdeli kot pripadniki prave mafijske družine. Nevesta, odeta v razkošno belo obleko, se je zdela kot naivno dekletce, ženin, možat in seveda zagorel, pa se je držal strašno resno, vse naokoli pa vreščeči otroci in okrogli starejši člani družine, ki so pokroviteljsko prikimavali, češ, še je prihodnost.

K. T.