Nevarni in preteči, a kljub temu neskončno mikavni. Foto: EPA
Nevarni in preteči, a kljub temu neskončno mikavni. Foto: EPA

Brez dvoma drži ta opis le v enem primeru: če se je vaša noga znašla na vulkanu. Če vam še nikoli ni prišlo na pamet, da bi si nekajdnevni dopust omislili prav v bližini kakšnega vulkana, ali pa niste vedeli, kateri ponuja največ možnosti, vam lahko pomagamo. Predstavljamo vam namreč deset najbolj mikavnih in nenavadnih vulkanov, ki ponujajo ogromno aktivnosti in zanimivosti.

Počitnice na vulkanu so edinstvena priložnost, da ste priča mogočnosti tega, kar se skriva pod zemeljsko skorjo. Poleg tega so pobočja teh lepotcev odlična naravna kulisa za rekreativne dejavnosti, kot so sprehajanje, kolesarjenje in pohodništvo. Ponekod si lahko ogledate tudi izvire tople vode ali pa si vulkanski krater in njegovo okolico ogledate s helikopterjem.

Vsaka avantura, povezana z bivanjem v bližini vulkana, seveda nosi v sebi tudi kanček nevarnosti, saj so vulkani izredno nepredvidljivi, zato morate vsakič temeljito preveriti, ali se je kakšnih območij bolje izogibati, in preveriti, kakšna je možnost nenadnega izbruha.

A. P.

Stromboli, ki leži v južnem delu Italije, je še vedno aktiven vulkan. Njegov stožec, ki je skoraj popolnoma simetrične oblike, najbolj pride do izraza, če ga opazujete ponoči iz čolna. Če pa želite priti do vrha, vas čaka okoli tri ure vzpona, med katerim vas 'zabava' zelo raznolika pokrajina. Ne prestrašite se, če boste iz kraterja nenadoma zaslišali zvoke eksplozij ali videli vroč pepel, pline in skale. Foto: EPA
Tudi Mount Arenal, ponos Kostarike v Latinski Ameriki, je še vedno aktiven. Turiste kar kliče k fotografiranju, saj vulkan, visok nekaj manj kot 2.000 metrov, leži v bližini velikega jezera, obdaja pa ga slikovita džungla. Jezero izkoriščajo ribiči in deskarji, pohodnikom pa je na voljo ogromno poti, na katerih lahko občudujejo pretekle poti lave ter tukane in opice vriskače.
V narodnem parku Rotorua in Tongariro na Novi Zelandiji so kar trije vulkani. Vulkan Mount Ruapehu je nazadnje izbruhnil leta 2007, Rotorua pa miruje že od ledene dobe. V Rotorui je sicer na vsakem koraku mogoče opazovati paro, ki se dviga v nebo, kar je mesto izkoristilo in se usmerilo v izgradnjo term.
Vulkan Mount Bromo, ki leži na vzhodu indonezijskega otoka Java, je zadnjič pošteno prestrašil okoliške prebivalce leta 2004. Kot pišejo turistični vodiči, vulkan ponuja veliko število prostočasnih možnosti, med katerih sta najbolj priljubljeni ježa in izlet s terenskim avtomobilom na vrh Mt. Pananjakana, od koder se ponujajo čudoviti sončni zahodi. Foto: EPA
Eden izmed grških vulkanov, Nisyros, je zadnjič bruhal lavo in pepel daljnega leta 1887. Obiskovalcem so na voljo mnoge sprehajalne poti.
Vulkana Villarrica v Čilu je visok več kot 3.000 metrov, pot do njega pa vodi skozi gozd, poln živahnih opicm, zgornji deli pa so večkrat pokriti s snežno oddejo. Pod od vznožja do vrha traja napornih pet ur, a za vztrajnost je turist poplačan s prekrasnim razgledom na druge vrhove v Andih in ostanke poti, ki si jih je utirala lava. Vulkan je zadnjič izbruhnil leta 2008.
Portugalsko otočje Azori ljubiteljem preučevanja vulkanov ponuja lepotca z imenom Furnas, ki pa so ga domačini iznajdljivo izkoristili tudi za pomoč pri kulinaričnih dobrotah. Portugalci namreč meso in zelenjavo počasi dušijo kar na vroči zemlji, v vročih izvirih, imenovanih caldeiras, pa lahko preizkusite tudi koruzo, ki se je skuhala v naravni pari. Za pustolovce so seveda na voljo tudi vožnje s kanuji in gorskimi kolesi ter ježa.
Ena izmed znamenitosti Islandije je vulkan Krafla, visok 818 metrov, ki je izbruhnil že 29-krat, nazadnje leta 1984. Tako zanimiv je zato, ker je eden izmed dveh vulkanov v državi, ki vsebuje 'viti oziroma peklenski krater', ki je zapolnjen z jezercem, v katerem je živo zelena voda. Od leta 1997 iznajdljivi Islandci geotermalno energijo uporabljajo za elektrarno.
Še vedno dejaven je tudi vulkan Kilauea na Havajih. Žareča rdeča lava se kotali naravnost v Tihi ocean, kar daje vsem fotografskim navdušencem neponovljive prizore. Za vzdihe obiskovalcev poskrbijo tudi izleti s helikopterjem ali čolnom, lahko pa obiščete tudi narodni park vulkanov. Foto: EPA
V ameriški zvezni državi Washington leži še vedno aktiven vulkan Mount St. Helens, ki je zobe nazadnje pokazal lani. Njegov najbolj uničujoči izbruh sega v leto 1980, ko je povzročil veliko škode in vzel največ življenj izmed vseh vulkanov v ZDA. Umrlo je 57 ljudi, uničenih pa je bilo 250 hiš, 47 mostov, več kilometrov železnic in avtocest. Vulkan je dobil ime po britanskem diplomatu lordu St. Helensu. Foto: EPA