Telašćica je status zaščitenega območja dobila zahvaljujoč izjemno pomembnemu rastlinskemu in živalskemu habitatu, geološkim in geomorfološkim fenomenom, pomembnim sestavinam morskega dna na tem območju ter zanimivim arheološkim najdbam. Foto: RTV SLO/M. N.
Telašćica je status zaščitenega območja dobila zahvaljujoč izjemno pomembnemu rastlinskemu in živalskemu habitatu, geološkim in geomorfološkim fenomenom, pomembnim sestavinam morskega dna na tem območju ter zanimivim arheološkim najdbam. Foto: RTV SLO/M. N.

Hrvaški naravni park Telašćica leži na jugovzhodnem delu Dugega otoka, ki pripada zadarskemu okrožju. Zavzema kar 70,5 kvadratnih kilometrov površine, pri čemer kopno predstavlja zgolj dobro tretjino parka.

Telašćica, ki je status zaščitenega območja dobila leta 1988, je bogata s tihimi in mirnimi plažami na eni ter divjimi in strmimi klifi na drugi strani. Kopni predel parka je poraščen z borovci in s hrasti, nekaj pa je tudi obdelovalne zemlje, prekrite z nasadi tipičnih dalmatinskih vinskih trt in oljk. V tej okolici se bahajo tudi livade ter bogata mediteranska vegetacija z več kot 400 vrstami rastlin. Če je število kopnih živali relativno majhno, pa je toliko bolj očarljiv svet pod gladino morja. Tam je namreč več kot 250 rastlinskih in 300 morskih živalskih vrst.

M. N.

Park lahko obiskovalci izkoristijo ne le za opazovanje lepot, plavanje, počitek ipd., temveč tudi za različne športne aktivnosti, zlasti za rekreacijo na vodi. Najeti je na primer mogoče kanu ali kajak. Prav tako je mogoče po lepo urejenih poteh kolesariti ali teči. Za tiste, ki radi ribarijo, pa je tudi poskrbljeno (ob upoštevanju nekaterih omejitev, seveda). Foto: RTV SLO/M. N.
To območje se stika s sicer z bolj znanim hrvaškim nacionalnim parkom Kornati (na sliki v ozadju). Foto: RTV SLO/M. N.
Tudi Telašćica se lahko pohvali z več manjšimi otočki. Foto: RTV SLO/M. N.
Med fenomeni na tem prečudovitem koščku sveta je tudi slano jezero Mir. Poleti je zelo toplo - toplejše od morja, pozimi pa lahko celo zamrzne. Med najbolj poznanimi prebivalci jezera je jegulja, ki jo domačini iz bližnjega mesta Sali imenujejo kajman. Foto: RTV SLO/M. N.
Na zahodni strani naravnega parka pa se pogledu odpira širno morje… Foto: RTV SLO/M. N.
…in tudi strme stene, ki vodijo k njemu. Foto: RTV SLO/M. N.
Park je mestoma zelo zelen. Foto: RTV SLO/M. N.
Prav zato tu zelo uživajo osli, ki se prosto sprehajajo. Foto: RTV SLO/M. N.
Lepo pa je očitno tudi galebom. Ti v jatah obletavajo izbrane kotičke in s svojim značilnim oglašanjem podijo obiskovalce. Foto: RTV SLO/M. N.
V senci dreves je še posebej prijetno počivati tudi človeški vrsti. Foto: RTV SLO/M. N.
Da je ta kraj zares vreden obiska, dokazuje tudi vsako leto večje število jadrnic, ki priplujejo v samo središče Telašćice. Foto: RTV SLO/M. N.