Patagonija ponuja številne atraktivne točke. Foto: Thinkstock
Patagonija ponuja številne atraktivne točke. Foto: Thinkstock
Bogat izbor piv v El Bolsonu.

A ta vroča argentinska točka za pohodništvo, muharjenje in smučanje ima še eno ključno sestavino, ki vaš obisk naredi toliko bolj poseben: pivo.
Argentina sicer res slovi predvsem po svojem rdečem vinu, a obrtniški pivovarji tega območja že leta proizvajajo vrhunsko pivo. In za tiste, ki imajo "posluh" za slad, so ta pivska nebesa v deželi malbeca dobrodošlo presenečenje, piše Los Angeles Times.
Ljubezen do piva so v te kraje sredi 19. stoletja prinesli nemški priseljenci. Danes je mesto El Bolsón, ki leži okoli 120 kilometrov južno od glavnega turističnega središče Barilocheja, prav mogoče hmeljarska prestolnica sveta. Mož po imenu Otto Tipp, ki je prišel sem leta 1890, je postavil prvo pivovarno in učil prebivalce, kako pridelovati hmelj (v španščini lúpulo, op. a.) v tej sproščujoči, bujni in rodovitni zeleni dolini, ugnezdeni med grapavimi gorami. Večji prihod hipijev v 70. letih je prav tako v mesto pripeljal umetniško, sproščeno kulturo, v kateri cvetijo obrtniške pivovarne. Februarja tu celo poteka vsakoletni festival hmelja.

Okušanje v pivovarni
Za pokušino piva in preostalih lokalnih specialitet obiščite tržnico na Plazi Pagano v središču mesta, kjer prodajajo pivo, ročne izdelke, marmelade in drugo hrano. Ali pa obiščite mestne pube in restavracije. Med tamkajšnjo ponudbo je tudi nekaj vrst piva iz Cerveceria El Bolsón. Poleg njene standardne ponudbe pilsnerja (rubia), ekstra črnega piva (negra extra) in pšeničnega (trigo) piva pivovarna vari tudi pivo iz čilija (con aji picante). Pikantno pivo vas pošteno pogreje, zato naročite ob njem še nekaj za pohladitev jezika.

Pivovarna postreže tudi s sezonskimi zvarki, kakršno je črno in dimljeno zimsko trojno pivo (negra de invierno), pa tudi z vrsto pivskih sort brez glutena. V prostornem pubu pivovarne, ki je videti kot notranji pivski vrt, lahko naročite več vrst točenega piva in manjše vzorce. Ob poznih popoldnevih okna ponujajo prelep razgled na dolino. Opazujte, kako se sončna svetloba pomika po eni gori navzgor, sonce pa zahaja za drugo, medtem ko vi srkate slastnega ležaka.
Jagodičje za posebne priložnosti
El Bolsón slovi tudi po svojem okusnem jagodičevju, ki ga uporabljajo za izdelavo številnih pijač. Cerveceria El Bolsón tako ponuja odlične sadne zvarke, narejene iz malin, češenj ali ribeza, ali pa penečo malinovo pijačo za posebne priložnosti. Pivovarna Otto Tipp, poimenovana po pivovarniškem pionirju pokrajine, vari prijetno in lahko pšenično pivo. Svoj pilsner šaljivo kliče "Gringa", svoje močno temno pivo pa "Mulata". Pivovarna Araucana ponuja pilsner, ki je suh, lahek, rahlo sadnega okusa in malo grenak.

Na tržnici in v trgovinah pa najdete še vrsto manj znanih znamk obrtniškega piva.

Seveda ne boste zašli na ta konec Argentine le, da se osvežite s pivom. Navsezadnje popotnike na sever Patagonije zvabijo tukajšnji gozdovi, jezera in gorski vrhovi. Odlično pivo je le pika na i.