Res nenavaden prizor za jug ZDA, a Wurstfest vsako leto 'zažge'. Foto:
Res nenavaden prizor za jug ZDA, a Wurstfest vsako leto 'zažge'. Foto:
Klobase, klobase, klobase ... Ta mesni izdelek je med Wurstfestom glavni.
Med festivalom je pravi naval Nemcev v Teksas.

V New Braufelsu festival "Wurstfest: 10-dnevni pozdrav klobasi" prirejajo zadnjih 46 let, vsako leto pa jim uspe privabiti radovedneže z vsega sveta.

Velik osrednji park se takrat spremeni v en sam ogromen "Gemutlichkeit" (domačnost). Prireditev se vsakič začne v petek pred prvim novembrskim ponedeljkom, letos to pomeni drugega novembra.

Klobasa privablja leto za letom
Ampak kako je v osrednji Teksas "zašla" prav ljubezen do priljubljenih nemških "wurstlov"? Mesto se je festivala domislilo leta 1961, da bi povečalo prodajo v restavracijah, na tržnicah in pri mesarjih ter hkrati podaljšalo turistično sezono globlje v jesen, ko vreme v Teksasu postane znosno, celo prijetno. Začeli so z enodnevnim festivalom, ki pa se je do danes razrasel v ogromno prireditev, ki privabi v povprečju okoli 125.000 obiskovalcev. New Braunfelsu, ki leži med večjima Austinom in San Antoniom in ima 40.000 prebivalcev, Wurstfest daje prav posebno očarljivost, saj festival daje občutek prijaznosti in domačnosti.

Kdo lahko poje več mesa?
In čeprav so nekatere značilnosti Wurstfesta podobne münchenskemu Oktoberfestu, ima festival tudi nekaj svojih posebnosti. "'Glodanje' klobase pri nas bi lahko primerjali s vsesplošnim nazdravljanjem s pivom na Oktoberfestu. Seveda se da tudi na našem festivalu dobiti hmeljni napitek, a nikakor nismo pivski festival," je razložil predstavnik Wurstfesta C. Herb Skoog. Nad prehranjevanjem s klobaso, pri katerem se na odru zbere nekaj tekmovalcev, ki skuša pojesti čim več tega mesnega izdelka, bedi "Grosse Opa" ali pradedek, ki oznani začetek in konec mesne zabave.

Glavni del dogajanja poteka v "Wursthalle", v kateri se obiskovalci ob pijači in jedači družijo in uživajo v nastopih glasbenih skupin - seveda izključno iz Nemčije in Avstrije. Tudi različne predstave so vse nemško obarvane.

Prava Nemčija sredi Teksasa
Wurstfest poleg tega ponuja tudi tekmovanja v valčku in polki in "Spasshaus" - bar, v katerem so okna obdana z na tisoče strarimi steklenicami piva. Zdaj je že jasno, da so obiskovalci vsi po vrsti tudi veliki ljubitelji tradicionalnih nemških oblačil, tako da se sredi Teksasa sprehajajo v tipičnih usnjenih hlačah, ženske pa si nadenejo dirndle.

Cilj festivala je predstavljanje nemške kulture in spomin na zgodovino mesta, saj so nemški priseljenci ta to območje prišli okoli leta 1840. A vsi po vrsti se strinjajo, da sploh ni treba biti Nemec, da uživaš v pestrosti in zabavi Wurstfesta.

A. P.