Burma vabi z neštetimi templji. Nekoč povsem zaprta država se zadnja leta odpira svetu. Foto: Asiatours
Burma vabi z neštetimi templji. Nekoč povsem zaprta država se zadnja leta odpira svetu. Foto: Asiatours
Šarja velja za najbolj konzervativni emirat. Alkohol je strogo prepovedan. Zabave željni pojdite raje v bližnji Dubaj, a pripravite denarnice. Foto: Mgumus
Turisti Omana še niso odkrili. Če si želite biti sami na plaži, je to pravi kraj za vas. Foto: AME Info
Mozambik zadnja leta pospešeno gradi turistično infrastrukturo. Kmalu bo v katalogih večjih turističnih agencij. Foto: Getaway Africa
Libija se ne ponaša samo z dolgimi peščenimi plažami, ampak tudi pomembnimi zgodovinskimi znamenitostmi. Foto: Far Horizon

Morda so to nove trendovske destinacije? Presodite sami. Ponujamo vam nekaj namigov za odkrivanje dežel, ki jih turistična megaindustrija še ni povsem prežvečila.

1. Zelenortski otoki
Iz leta v leto postajajo ti otoki ob zahodni afriški obali bolj priljubljeni, tako da morate pohiteti, če jih želite odkriti v še neokrnjenem stanju. Turistično najbolj obiskan je otok Sal, ki ima mednarodno letališče. Svetujemo vam, da se od tam odpravite na potep na druge otoke, kjer bo turistov malo. Kmalu bodo standardna ponudba turističnih agencij, saj mednarodne hotelske verige pospešeno vlagajo v infrastrukturo.

2. Libija
Težko je verjeti, da obstaja še del sredozemske obale, kjer ne bi bilo turistov. Vendar je Libija točno to: na stotine kilometrov dolge čudovite nedotaknjene sanjske plaže brez betonskih mastodontskih hotelov. Libija je turistično popolnoma nerazvita. Po pričakovanjih pa bodo že v treh letih prvi aranžmaji na voljo pri turističnih agencijah.

3. Mozambik
Plaže prekrasne kot na Mavriciju, krajina idilična kot na Sejšelih. Mozambik je ena od destinacij prihodnosti. Po koncu državljanske vojne so se razmere stabilizirale in v nekaj letih lahko pričakujete prve "last-minute" aranžmaje. Domačini se dobro pripravljajo, saj je v gradnji vse več hotelov. Presenetljivo takih višje kategorije. Mozambik očitno cilja na petičnejše goste. Ponuditi ima veliko.

4. Oman
Arabski svet kot iz pravljice: Oman je turistično še deviški. Vabi z varnostjo, lepimi plažami, izjemnim podvodnim svetom (raj za potapljače!) in valovito krajino. Pozor: turistični "vohuni" so ga že odkrili in prvi aranžmaji so v pripravi. Ideja za počitnice leta 2008?

5. Ras Al Khaimah
Če ste naveličani Dubaja, ker oglase zanj vidite na vsakem koraku, cene pa ima nekje tik pod nebesi, potem si raje oglejte druge emirate. Dobili boste enako kakovost bivanja, plaže so enako lepe, cene pa precej nižje. Za dobro infrastrukturo ne skrbite: Arabci vedo, kako se stvarem streže. Poleg Ras Al Khaimaha si oglejte še Šarjo (za upokojence, ker je najbolj strog emirat), Ajman in Fujairah. V katalogih jih že najdete, le prave morate vzeti.

6. Alžirija
Podobno kot pri Libiji vas tudi v Alžiriji čakajo čudovite plaže in turistično neokrnjena ponudba. Med avanturami priporočamo odkrivanje gorate notranjosti. Država kljub temu ni brez nevarnosti. Preden bo postala destinacija za koga drugega kot pustolovce, bo minilo še vsaj 5 ali celo 10 let.

7. Burma
Vojaška diktatura je to čudovito azijsko državo popolnoma oropala turizma in stikov z zunanjim svetom. Vendar se stanje izboljšuje: s pravicami in širjenjem demokracije prihajajo prvi tujci. Imajo kaj videti: na stotine idiličnih otočkov, čudovite plaže, neokrnjena narava. Nekateri jo opisujejo kot Tajsko pred sto leti. Tja greste lahko že danes (destinacija Ngapali), tudi preko turistične agencije, le najti jo boste morali. Poglejte pri manjših specializiranih ponudnikih potovanj.

8. Kambodža
Še ena država, ki jo je uničila državljanska vojna. Podobno kot Burma se tudi Kambodža odpira svetu. Če niste pustolovec, ji pustite še pet do deset let, da bo zasijala v najlepši luči.

9. Lakkadivi
Majhno indijsko otočje leži severno od Maldivov in se ponaša z enakimi turističnimi zmogljivostmi. Pot tja bo precej komplicirana, toda destinacija je kot iz sanj: palme in bele peščene plaže s kristalno čistim morjem. Kot Maldivi pred 30 leti. Danes je na Lakkadivih glavna težava slaba infrastruktura, kar pa bo v nekaj letih že preteklost.

10. Vzhodna obala Šrilanke
Plaže Batticaloa in Trincomalee so lepše kot tiste, ki jih najdete v katalogih turističnih agencij. Zakaj jih torej ni v ponudbi? Zaradi državljanske vojne, ki se na Šrilanki ni nikoli zares končala. Vzhodna obala je veljala za nevarno, zato se ji turisti izogibajo. Ko boste prepričani, da Tamilci z mirovnim načrtom mislijo resno, zapakirajte potovalke in obiščite vzhodno obalo tega čudovitega otoka.

Robert Schmitzer