Na plažah na otoku Vieques v Portoriku se boste gotovo počutili rajsko. Foto: EPA
Na plažah na otoku Vieques v Portoriku se boste gotovo počutili rajsko. Foto: EPA
Južnoafriška republika
Kaktus v pokrajini Karu se sonči ob sončnem vzhodu. Foto: EPA

Gore: Maroko
Če ste ljubitelj gora, potem morate obiskati Maroko oziroma tamkajšnji Visoki Atlas. Medtem ko je bil ta še pred kratkim ekskluzivna domena francoskih alpinistov in nemških "backpackerjev", zdaj njegova priljubljenost nezadržno raste, skladno s tem pa tudi kakovost prenočišč, kot je na primer Kasbah du Tubkal ob vznožju najvišjega severnoafriškega vrha Džćebela Tubkala (4.167 metrov). Vaše izhodišče naj bo 60 kilometrov oddaljeni Marakeš.

Voda: Portoriko
Najbolj razburljivo vodno pustolovščino ponuja Portoriko. Potepanja po deževnem pragozdu v narodnem parku El Junque, opazovanje bioluminiscence (svetlomodre svetlobe, ki jo ponoči oddajajo organizmi v morju) na otoku Vieques ter prazne plaže in potapljanje na nenaseljenem otoku Mona so stvari, ki jih morate doživeti.

Gozd: Brazilija
Pragozd boste v vsej svoji veličini najlepše spoznali v Braziliji, natančneje v zvezni državi Amazonas. Od letos je glavno mesto te države Manaus bolje povezano tudi z ZDA, saj vsak dan tja iz Miamija odleti letalo družbe TAM. Ko boste enkrat v osrčju Amazonije, boste lahko izbirali med številnimi izleti v zeleno neznanost. National Geographic priporoča sedemdnevno raftanje po reki Urubu.

Sneg: Kanada
Tisti, ki imate radi sneg in mraz, se morate podati na sever Kanade. V Barren Landsu lahko uživate med grizliji in severnimi jeleni na 11-dnevnem izletu s kanuji, na Baffinovem otoku pa vas bodo v narodnem parku Auyuittuq prevzele monolitne gore iz granita.

Puščava: Južnoafriška republika
Če vas navdušujejo puščave, obiščite pokrajino Karu v Južnoafriški republiki. V domovini Bušmanov boste lahko opazovali ogrožene črne orle in nosoroge, pokrajina z osamelci iz rdeče skale pa vas bo spomnila na ameriško Arizono, le da boste tu našli tudi zebre.

Road trip: Kitajska
Za “road trip” je po mnenju National Geographica najbolj primerna Kitajska. Zdaj je najboljši čas, da obiščete jugozahod države s provinco Junan in Tibetom ob vznožju Himalaje, še preden rastoči turizem začne spreminjati tamkajšnje edinstvene kulture in ekosisteme. Dolina reke Ringhe v pokrajini Junan in potovanje z vlakom od Pekinga do Lhase v Tibetu sta kot nalašč za najbolj zagrete avanturiste.

M. R.