Postrani grajene amsterdamske hiše so videti kot hišice iz lego kock. Foto: RTV SLO/N. B.
Postrani grajene amsterdamske hiše so videti kot hišice iz lego kock. Foto: RTV SLO/N. B.
Ne, to ni afriška puščava, ampak le ena od mnogih nepozabnih slik, ki jih boste videli v parku Hoge Veluwe. Foto: RTV SLO/N. B.
Na Nizozemskem imajo oči res kaj videti. Foto: EPA
Ena od prvih asociacij ob omembi so gotovo tulipani... Foto: EPA
Lahko bi rekli, da je to tipična kartica z Nizozemske. Mline na veter so Nizozemci uporabljali najprej za izsuševanje območij, v času kolonialnega osvajanja pa tudi kot pogon za žago, kar jim je omogočilo hitro in učinkovito gradnjo novih ladij. Foto: EPA

Zdaj, ko smo že na Nizozemskem, si lahko ogledamo, kaj je videti, kaj poskusiti in čemu se izogniti. Kako se izogniti gneči, a vseeno videti vse nizozemske mojstrovine? Amsterdam je obvezna postojanka vseh turistov, ki pridejo na Nizozemsko, zato ne preseneča, da je med turistično sezono, to je od maja pa vse do oktobra, poln radovednih turistov, ki si tako kot vi želijo ogledati vse in še več.

V mestu je na desetine različnih muzejev, od muzeja glasbe pa vse do muzeja marihuane, vsekakor pa po pomembnosti in priljubljenosti med turisti izstopajo trije: Rembrandtov muzej, Van Goghov muzej in hiša Ane Frank. Ogled slik nizozemskih mojstrov slikanja je skoraj obvezno, vendar lahko to storite tudi v manjših muzejih zunaj Amsterdama in se tako izognete dolgemu čakanju, ki ga lahko izkoristite za pohajanje po mestu in uživanje v mestnem vrvežu, za obisk Nema (hiše inovacij), ki bo navdušil otroke in vse tiste, ki radi odkrivate čare znanosti, ali enourno vožnjo z ladjico po amsterdamskih kanalih, ki vam bo razkrila vse arhitekturne posebnosti nizozemskega glavnega mesta. Zakaj so hiše grajene postrani? Zakaj imajo vse stare hiše v Amsterdamu škripce? Zakaj so visoke in ozke?

Slike Vincenta van Gogha so npr. razstavljene v muzeju Kröller-Müller, kjer boste našli tudi Picassova in Modrijanova dela. Muzej je odlična priložnost za enodnevni izlet, saj se nahaja v naravnem parku Hoge Veluwe, kar pomeni, da si poleg ogleda umetniških mojstrovin privoščite tudi ogled parka v vsej svoji lepoti. Posebnost parka so bela kolesa (wit fiets), ki si jih lahko brezplačno sposodite. Vendar pozor, kolesa ne morete zakleniti, zato se ne smete jeziti, če po kosilu vašega kolesa ni tam, kjer ste ga pustili. Vzel ga je nekdo drug, vi pa se brez slabe vesti usedite na drugo belo kolo in se odpeljite, saj je temelja ideja belih koles ta, da so na razpolago tistim, ki jih v danem trenutku potrebujejo. Pa še nasvet: pred začetkom kolesarjenja po parku si priskrbite zemljevid, zlahka se vam namreč zlahka zgodi, da boste v križišču zavili v napačno smer in namesto na želeni cilj prišli tudi v 50 kilometrov oddaljeno vas.

Žal tako ne gre s hišo Ane Frank. Čeprav je Ana Frank skoraj nacionalni simbol in boste njene upodobitve videli v različnih mestih, je hiša le ena in za njo vlada veliko zanimanje, kar lahko pomeni tudi večurno čakanje v vrsti. Najbolje bo, da se pozanimate, kdaj je hiša odprta in ste tam že kakšne pol ure prej.

Tipično nizozemsko
Če imate za obisk Nizozemske la nekaj dni, je najbolje, da si ogledate tisto, česar drugod ne morete videti. Poleg Amsterdama je tako obvezen obisk Haaga, Utrechta in Rotterdama. V Utrechtu namenite posebno pozornost najvišjemu zvoniku v državi, v Haagu pa parlamentu, kraljevi palači, Palači miru in najbolj slavni nizozemski plaži. Ko se boste sprehajali po nizozemskih mestih, boste opazili, da jih združuje posebna arhitekturna. Nekoliko poseben je Rotterdam, saj je bil med drugo svetovno vojno skorajda popolnoma uničen in po vojni ponovno zgrajen, kljub temu pa boste v njem začutili nizozemsko dušo mesta.

Brez tulipanov ne gre
Med zaščitnimi simboli Nizozemske so tulipani. Kot opomba, tulipani izvirajo iz Turčije, od koder so jih Nizozemci uvozi in jih kasneje posvojili. Če ste ljubitelji rož, boste državo obiskali med cvetenjem tulipanov, se pravi konec aprila ali v začetku maja. Pogled na nizozemsko podeželje je v takrat enkraten. Dolge poljane cvetočih tupilanov bodo očarale tudi tiste, ki se v vsakdanjem življenju raje izogibate cvetličarnam. Konec aprila je hkrati tudi čas, ko Nizozemci slavijo Kraljičin dan (30. april, Kraljičina noč pa dan prej), ki ga lahko poimenujemo tudi vsesplošno državno rajanje, ko se mesta in podeželje obarvajo oranžno, ko so kanali polni okrašenih ladij in glasbe ter zabave.

V mestecu Alkmaar boste našli tržnico sira. Pred odhodom se pozanimajte, kateri dan v tednu in ob kateri uri bo tržnica na sporedu. Čeprav se dogodek imenuje tržnica, je to pravzaprav predstava nizozemskih navad. Videli boste, kako so včasih prenašali sir, nizozemsko nošo in vse potrebščine, ki so jih uporabljali pri izdelavi sira. V mestu boste poleg neomejenega števila trgovin s sirom našli tudi bar, ki nosi ime Jong Belegen (po enemu izmed nizozemskih sirov). Sir je sploh ena bolj znanih nizozemskih dobrot, zato si vsi ljubitelji sira pred odhodom radi omislijo obisk tržnice in nakupijo mlečne dobrote, kar vsekakor svetujem tudi vam.

Nizozemci so že stoletja znani kot odlični upravljavci z vodo. Skoraj polovico svojega ozemlja so pridobili z izsuševanjem, zato je tudi polovica ozemlja pod vodno gladino. V preteklosti so si pomagali z mlini na veter, ki so delovali kot vodne črpalke, danes pa se borijo s plimo in višanjem morske gladine, ki je posledica taljenja ledenikov. Po katastrofalni poplavi leta 1953 so Nizozemci zgradili mrežo nasipov in zapornic. Projekt, znan pod imenom Delta werken, naj bi preprečil podobne katastrofe. Zapornice, ki se spustijo le v primeru resne grožnje, uravnava računalnik, pri svojem izračunavanju pa upošteva tako pričakovano plimo kot vetrove in položaj lune. Zapornice si lahko ogledate v provinci Zeelnad, kjer najdete tudi muzej o katastrofalnih popravah in muzej o projektu Delta. Zeeland je primeren tudi za počitek in poletno uživanje na plaži, saj je njegova obala neprekinjena peščene plaže polne kopalcev, Zeelnad je za Nizozemce podobno kot hrvaška za Slovence.

Drugače pa si pri načrtovanju potovanja na Nizozemsko vzemite čas in pobrskajte po internetu. Poleg omenjenih je namreč še ogromno drugih mest in muzejev, ki so vredni vašega ogleda, kot recimo otok Texel, Sneek, Leuwarden in Kinderdijk – muzej mlinov. Čeprav Nizozemska velja za eno manjših držav v Evropi, vas bodo njene naravne in kulturne lepote nedvomno prevzele. Pa še namig za prenočišče. Turistična središča kot so Zeeland in Texel so polna zasebnih sob, kjer boste za nočitev z zajtrkom odšteli manj kot za prenočitev v hostlu. Pozanimajte se!

Ksenja Tratnik