Takole so Poljaki poleti svojo prestolnico okrasili z imitacijo Big Bena iz pivskih pločevink. Foto: EPA
Takole so Poljaki poleti svojo prestolnico okrasili z imitacijo Big Bena iz pivskih pločevink. Foto: EPA

Ne le, da so cvetličarne po novem na vsakem vogalu, temveč rožni popki in cvetlice v posodah glavno mesto krasijo vsepovsod: pojavljajo se v Starem mestu, v razgibanem mestnem središču, pa tudi v okolici betonskih blokov, zgrajenih v času komunizma.

Večina mesta je bila v drugi svetovni vojni uničena, toda šest desetletij pozneje je poljska prestolnica znova vredna obiska. Moderna Varšava je mešanica bleščečih novih stolpnic, z drevesi obdanih bulevarjev in spomenikov iz "železnega" obdobja. Staro in novo, bogato in revno, vse je na kupu: bogati novi avtomobili si ceste delijo s prenapolnjenimi mestnimi avtobusi in tramvaji.

Če želite znova začutiti mesto, ki je bilo nekoč znano kot Pariz Vzhodne Evrope, se sprehodite po ulici Nowy Swiat, kjer ne manjka restavracij, kavarn in majhnih trgovin. Od tam lahko pot nadaljujete po Krakowskie Przedmiescie, od koder vas pot popelje v staro mesto. Na tamkajšnjem trgu si lahko privoščite kosilo, si kupite jantarno ogrlico ali se daste portertirati karikaturistu.