Dejan Glavnik se je na pot odpravil 22. aprila 2006. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Glavnik se je na pot odpravil 22. aprila 2006. Foto: MMC RTV SLO
Kolesar po petih letih spet doma

"Vidim, da Polzela je ista, razen lepša," je bil njegov prvi vtis, ko se je danes vrnil v domači kraj, kjer ga je pričakala navdušena množica. Prav od tam je na pot s kolesom krenil 22. aprila leta 2006, za svoje sanje je prodal hišo, petletno popotovanje pa ga je stalo kakšnih 50 tisoč evrov.

"Odpovedati se je treba vsemu, od družine do službe, do svoje normalne zgodbe življenja. Treba si je zadati cilj in temu cilju slediti," je opisal svojo odločitev. Dodal je, da mu bodo s tega potovanja v spominu najbolj ostala srečanja z ljudmi, svoja številna doživetja pa namerava zbrati v knjigi in na filmu. Na potovanju je tudi huje padel in se poškodoval, nič bolje je ni odneslo niti njegovo kolo, ki je na poti doživelo precej popravil, kar 43-krat pa je krpal ali menjal zračnico.


Na popotovanju se je tudi zaljubil
Katere države, ki jih je prekolesaril, pa so mu ostale v najlepšem spominu? "Recimo Pakistan, Iran in te države, to so najlepše in najbolj gostoljubne države sveta," je zatrdil. Srce pa sta mu ukradli tudi Južna Amerika in Azija - slednja tudi dobesedno, saj je v Južni Koreji spoznal svojo srčno izvoljenko, zato se bo tja zagotovo še vrnil.
Kolesar po petih letih spet doma