Na Irskem je to povsem običajen prizor, če se le podate malo izven urbanih poti. Foto: RTV SLO/www.home.earthlink.net
Na Irskem je to povsem običajen prizor, če se le podate malo izven urbanih poti. Foto: RTV SLO/www.home.earthlink.net

Čeprav naj bi Irska zaradi ekoloških težav in razvijajoče se industrije izgubljala pridevnik zelena, ji lahko še vedno mirno prilepimo to oznako.

Še vedno ravno s pokrajino osupne množice turistov, ki jo obiščejo. Vzrok za bujno otoško vegetacijo je njena zemljepisna lega ob Atlantskem oceanu. Zaradi toplega zalivskega toka se povprečna letna temperatura giblje okoli 10 stopinj Celzija. Irska pa je tudi dežela dežja. V nekaterih delih dežuje tudi 270 dni v letu. Če pa se razvajeni turisti slučajno pritožijo čez padavine, jih Irci potolažijo takole: "Pojdimo v pub, tam ne dežuje!"

Urša Plimen












Zgodnjekrščanska naselbina Clonmacnoise iz 14. stoletja leži na obrežju reke Shannon. V enega izmed stolpov je udarila strela, drugi je skoraj nepoškodovan. Foto: RTV SLO/U. P.
Clonmacnoise je zgodnjekrščanska naselbina. Bila je najvplivnejše središče v prednormanski Evropi. V okviru naselbine so dva okrogla stolpa, stolnica in osem cerkev. Veliki križ s svetimi napisi je star tisoč let in visok več kot štiri metre. Na njem je mogoče najti svetopisemske motive. Foto: RTV SLO/U. P.
Connemara leži na zahodu Irske in je ena izmed bolj »divjih« in najlepših irskih pokrajin. Lahko bi ji rekli tudi dežela šotastih polj in številnih jezer. Del pokrajine je razglašen za narodni park z bogato floro in favno. Foto: RTV SLO/U. P.
Tipična stara irska koča, krita s slamo. Foto: RTV SLO/www.raach-foto.de
Nekdo te gleda! Take in drugačne ovčke in ovne je mogoče videti na prostranih zelenih travnikih ruralne Irske. Včasih pa katera ali pa kar celoten trop zasede cesto in potem lahko samo čakaš … Foto: RTV SLO/U. P.
Wicklow Mountains imenujejo tudi »irski vrt«. Čeprav je najvišji vrh v tem hribovju visok le 925 metrov, je to najvišje področje Irske. Tu najdemo še eno izjemo točko: Glendalough, samostanske razvaline, in prečudovito jezero. Foto: RTV SLO/www.radford.edu
Burren je apnenčasto neposeljeno območje. Je pravi raj za botanike, saj tu uspevajo tako rastline, ki imajo rade kisla tla kot tudi tiste, ki uspevajo le na apnenčastih. Na sliki pa je dolmen, dva nosilna kamna, pokrita s ploščo. Nekoč je bil pokrit z zemljo, pod njo pa je bila grobnica. Foto: RTV SLO/U. P.
Na vrhu skalnate vzpetine kraljuje Rock of Cashel. To je z obzidjem obdana skupina cerkvenih stavb. Iz utrdbe na griču so kralji in cerkveni dostojanstveniki vladali več kot tisočletje. Foto: RTV SLO/U. P.
Dih zastane na robu Moherskih pečin, kjer se stene dvigajo 200 metrov navpično iz morja. Foto: RTV SLO/U. P.