Lahko bodo potovali tudi sami. Foto: EPA
Lahko bodo potovali tudi sami. Foto: EPA

Pobuda DiscoverEU je namenjena mladim, ki želijo potovati in izkoristiti pravico do prostega gibanja v Evropski uniji, odkrivati raznolikost, kulturno bogastvo in zgodovino Evrope ter se povezati z evropskimi državljani. Pobuda je bila objavljena oktobra 2021, evropska komisija pa je končno objavila tudi rezultate zadnjega kroga prijav.

Kar 60.950 mladim v Evropi, starim od 18 do 20 let, bo tako omogočila brezplačne vozovnice za potovanje po Evropi. Uspešni kandidati bodo med marcem 2022 in februarjem 2023 največ 30 dni lahko potovali sami ali pa v skupini do petih ljudi.

Leteli bodo lahko le izjemoma

Ob spodbujanju trajnostne oblike potovanja in posledične podpore evropskega zelenega dogovora, bodo udeleženci večinoma potovali z vlakom. Za čim večjo dostopnost vseh delov Evropske unije bodo prav tako lahko uporabili druga prevozna sredstva, kot sta avtobus, trajekt, izjemoma pa tudi letalo. Tako bodo lahko sodelovali tudi mladi iz odročnejših predelov ali z otokov.

Zaradi pandemije covida-19 in s pomočjo nove mobilne vozovnice so vsem potnikom na voljo prilagodljive rezervacije. Udeleženci bodo sicer 17. januarja prek družbenega omrežja Instagram v živo sodelovali pri izmenjavi vprašanj in odgovorov glede potovanj.