Slikovita pot na Krn. Foto: MMC RTV SLO/K. T.
Slikovita pot na Krn. Foto: MMC RTV SLO/K. T.

Planinsko društvo Nova Gorica sodi med večja v Sloveniji. Oskrbuje tri koče v Posočju, med najbolj obiskanimi sta koča pri Krnskem jezeru in koča na Krnu. Poleg omenjenih še planinsko postojanko v Lepeni ter koči na Trstelju in Kekcu. Predsednica Lidija Vončina nam je povedala, da je najbolj obiskan Planinski dom pri Krnskem jezeru. "Krnsko jezero je ena taka prehodna točka. Pot vodi na Krn, čez Komno celo do Razorja in okrog po hribih, ki so okoli koče. Tudi če ne nadaljujejo poti naprej, je dovolj lepot, že samo jezero privlači. Narava teh smrek, tega gozda, ambienta je čudovita, tam je še planina, kjer so živali. Lepo je!"

Gomiščkovo zavetišče pod 2244 metrov visokim Krnom ima nekaj manj kot 50 skupnih ležišč, ki so ob koncu tedna popolnoma zasedena, nam pove gospodar koče Igor Kleč. Prevladujejo tujci. "Predvsem iz nemško govorečega okolja. Prevladujejo drugi alpski narodi, če lahko tako rečem, in potem obiskovalci iz vzhodne Evrope, Čehi in Poljaki," pravi Kleč.

Vončina pove, da se v zadnjem obdobju srečujejo z velikimi težavami pri iskanju oskrbnikov koč. Ti morajo biti vešči osnov digitalnega znanja, zaradi velikega števila tujcev pa obvladati vsaj en tuj jezik. "Naše koče so sezonskega značaja in s tem v zvezi ni stalne ekipe. In se kadri menjajo, zato jih je težko dobiti. Potem prihajajo taki, ki pričakujejo, da bodo v lepi naravi, ko pa se izkaže, da je treba delati, nastane velika težava. Ne da bi poskušali ostati toliko časa, za kolikor je pogodba podpisana, se odločijo in zapustijo kočo."

Planinsko društvo Nova Gorica v tem mesecu zaznamuje 40-letnico odprtja doma pri Krnskem jezeru. Koča je zaradi tehničnih težav zasilno oskrbovana. Vončina pove, da lahko obiskovalci prenočijo in dobijo pijačo, ne pa tudi hrane, pričakujejo pa, da bodo planincem v čim krajšem času lahko ponudili tudi topli obrok.