Poleg potapljačev so pomagali tudi lokalni ribiči in lovci. Foto: Aljaž Zalar
Poleg potapljačev so pomagali tudi lokalni ribiči in lovci. Foto: Aljaž Zalar

V čistilni akciji zgornjega toka reke Ljubljanice, ki spada pod kulturno dediščino, je sodelovalo 50 udeležencev. Od tega je bilo kar 30 potapljačev, pomagali so tudi lokalni ribiči in lovci – pri podvigu so pomagali PK Vrhnika, PK Nova Sub, LD Vrhnika, RD Vrhnika in PGD Verd.

Potapljači so se razdelili v tri ekipe. Foto: Aljaž Zalar
Potapljači so se razdelili v tri ekipe. Foto: Aljaž Zalar

Pred začetkom so se sodelujoči zbrali na sestanku, kjer je bila razložena zgodovina, prikazano pa je bilo tudi, kaj vse se pod vodo lahko najde, kaj se lahko odnese in kaj je treba pustiti na mestu. Ljubljanica je v zgornjem toku namreč zgodovinsko zaščitena, saj vsebuje predmete iz rimske in antične dobe ter ostanke svetovnih vojn.

"Na sestanku smo poudarili, da se lončevine in starejših stvari ne dotika, da jih pustimo na miru in se ne dvigajo z dna," je za MMC dejal predsednik Potapljaškega društva Vrhnika Boštjan Turk in pripomnil, da bodo predmeti ostali tudi za naše zanamce, tako pa so se med akcijo teh stvari skrbno izognili.

"Če bi vsako leto naredili nekaj takega, bi bil lahko v nekaj letih ta del Ljubljanice očiščen"

Z dna Ljubljanice so nabrali za več kot zabojnik smeti. Foto: Aljaž Zalar
Z dna Ljubljanice so nabrali za več kot zabojnik smeti. Foto: Aljaž Zalar

Potapljači so se razdelili v tri ekipe, ki so se v vodo podale na treh delih Ljubljanice, tako pa so očistili njen zgornji tok, vse do vrhniškega mostu oziroma Cankarjeve šole pod mostom. Z dna Ljubljanice so nabrali za več kot zabojnik smeti, med katerimi ni manjkalo steklenic, pnevmatik, koles, plastike in pločevink.

Med čiščenjem je imela Ljubljanica 15 stopinj, vidljivost pa je bila po besedah Turka presenetljivo dobra. "Mogoče je bilo narediti lep potop, hkrati pa smo naredili še nekaj za okolje," je povedal Turk in poudaril, da je vse skupaj velik plus, z dosežkom in sodelovanjem pa so zadovoljni.

"Če bi vsako leto naredili nekaj takega, bi bil lahko v nekaj letih ta del Ljubljanice očiščen," je še dodal in poudaril, da je rezultat viden. "Vsaka smet, vsak kilogram, ki ga odstranimo iz reke, je plus za okolje." Po trdem delu sta udeležence seveda čakala tudi pogostitev in družabni del.