Sistem izposoje koles go2go, ki je v novogoriški mestni občini prebivalcem na voljo od lanskega maja, se je v tem tednu razširil. Mestna občina Nova Gorica si je namreč z Občino Gorica, Občino Šempeter - Vrtojba in Evropskim združenjem za teritorialno sodelovanje že nekaj časa prizadevala za čezmejno uporabo storitve.

Trenutno si tako lahko uporabniki kolesa na širšem območju Nove Gorice izposodijo na osmih priklopnih mestih, med njimi je eno tudi v Šempetru. V italijanski Gorici so medtem priklopna mesta, kjer bo kolesa mogoče tako pustiti kot prevzeti, postavljena na treh lokacijah – na Travniku, na Ulici Diaz v bližini Gledališča Verdi in na goriški železniški postaji. Tako je zdaj v sosednji Gorici postavljenih skupno šest priklopnih mest za kolesa go2go na omenjenih prometnejših točkah v mestu.

"Somestje tako zdaj prebivalcem zagotavlja učinkovito mobilnost," je poudaril novogoriški župan Klemen Miklavič in dodal, da so s pridobitvijo novih postajališč za kolesa go2go v Gorici "razširili možnost uporabe in hkrati povečali uporabnost tega sistema." Srednjeročni načrt pa je vzpostaviti sistem, ki bo v vseh omenjenih občinah enak in bo na ta način uporabniku omogočal udobno in učinkovito uporabniško izkušnjo.

Kot novost bosta v prihodnje na voljo tudi tandem in tovorno kolo

Mestna občina Nova Gorica je na ministrstvo za infrastrukturo že poslala vlogo za pridobitev nepovratnih kohezijskih sredstev za projekt širitve sistema izposoje koles.

V prihajajoči kolesarski sezoni pomladi prihodnje leto bo tako vzpostavljenih 13 novih izposojevalnic, ki bodo postavljene na pomembnih točkah v mestu, kot sta denimo novogoriška železniška postaja ali športni park, ter 30 električnih in 22 navadnih koles.

V sklopu širitve sistema bosta kot novost na voljo tudi tandem in tovorno kolo za varen prevoz ljudi in blaga, kar naj bi bila pomembna pridobitev predvsem za strnjene soseske, ki se soočajo z izzivi mirujočega prometa.

Izposoja je mogoča ob predhodni registraciji ali uporabniško kartico

Izposoja go2go koles je v Gorici mogoča ob predhodni registraciji z uporabo mobilne aplikacije Nextbike, ki si jo uporabnik naloži na mobilni telefon, ali s pomočjo uporabniške kartice.

Vračilo se tudi v sosednji Gorici izvede s parkiranjem in zaklepom kolesa v priklopna mesta sistema go2go.

Obstoječi javni avtomatiziran sistem izposoje koles go2go v Novi Gorici, ki je del sistema Nomago Bikes, je v trinajstih mesecih postal precej priljubljen. Povprečno trajanje najema približno 29 minut, povprečna prevožena razdalja pa znaša 1,6 kilometra. Z električnimi in navadnimi kolesi je bilo skupno prevoženih 12.370 kilometrov. Največ najemov kolesa je v jutranjih in popoldanskih konicah.